Gouden momenten rond de Bijbel

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Beleef gouden momenten: Hoe gaaf is het als je kind de bijbelverhalen zo mooi vindt dat hij of zij ze echt opslaat.

Mijn dochter van twee komt parmantig aanzetten met haar poppenwagen. Als ik erin kijk, zie ik twee poppen liggen, gewikkeld in roze doeken. Kijk mama, dit is baby Mozes en dat is baby Jezus, vernoemd naar de twee baby’s die ze kende. En mijn dochter van vijf vertelde laatst, kijkend naar de wolken in de lucht, dat God met haar mee ging totdat ze thuis was. Ze legde duidelijk een link met de bijbelverhalen waarin God het volk vooruit ging in een wolk.
Zomaar twee prachtige voorbeelden van kinderlijk geloof in de praktijk. Gouden momenten om nooit meer te vergeten.

Toch is samen met jonge kinderen in de bijbel lezen soms best een uitdaging. In veel gezinnen is het een kwestie van vallen en opstaan. En als je meerdere kinderen hebt, is het een uitdaging om ze allemaal evenveel aandacht te geven bij het bijbellezen. Maar al experimenterend leer je wat werkt en vooral ook wat niet werkt.
In bijbels als de Samenleesbijbel Junior of de Samenleesbijbel staan bijvoorbeeld verschillende soorten activiteiten om ieder gezinslid bij het lezen te betrekken.
Bedenk hierbij dat je kind jou leest, nog meer dan de bijbel. Neem dus ook de tijd om te reflecteren op wat jij je kind(eren) mee wilt geven.

De tijd dat je je kinderen nog veel thuis hebt, is een unieke periode. Hoe ouder ze worden, hoe meer tijd en aandacht school, vriendjes en vriendinnetjes, hobby’s en sportclubs opeisen. Ook voor de geloofsontwikkeling is deze fase een belangrijke periode, want die begint al in de vroege kindertijd.
Als je weet hoe de belevingswereld van jonge kinderen zich ontwikkelt, kun je daar makkelijker op aansluiten en gaat de Bijbel echter voor hen leven.

Het Nederlands Bijbelgenootschap geeft uitleg bij en tips voor het bijbellezen met kinderen in de leeftijdscategorieën 0 tot 2, 2 tot 4 en 4 tot 6 jaar. Vanaf zes jaar starten kinderen met zelf lezen. Ook bijbelverhalen zijn er op AVI-niveau, waardoor je de Bijbel voor hen dichtbij brengt. Kinderen van zeven jaar worden al zelfstandiger. Wat vindt hij leuk, wat doet hij graag? Houd in je keuzes rond het bijbellezen rekening met zijn leervoorkeuren, want dan gaat de Bijbel echt voor hem leven.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI