Diaconaal Platform Haarlem

Visie
Het diaconaal platform moedigt de bij het netwerk aangesloten kerken en organisaties aan dat zij vanuit hun christelijke overtuiging gestalte geven aan de opdracht om dienstbaar te zijn aan onze medemens en om recht te doen.
Daarnaast is het netwerk de spreekbuis namens hen naar (andere) maatschappelijke en bestuurlijke organisaties in Haarlem binnen het sociaal domein om de diaconale presentie te bevorderen.

Missie
Vanuit de overtuiging dat de vele kerken en geloofsgemeenschappen in Haarlem in al hun verscheidenheid samen de kerk van Haarlem zijn, is het diaconaal platform het netwerk om die kerken en
de christelijke maatschappelijke organisaties samen te brengen voor uitwisseling van kennis en inzichten op het diaconale en het sociaalmaatschappelijke terrein. Als netwerk ondersteunen wij die kerken en organisaties hierbij, onder meer door een lerend netwerk en klankbord te zijn.

Juist door die verbinding tot stand te brengen geloven wij dat er kansen en mogelijkheden ontstaan die het diaconale werk van de kerken en organisaties versterken. Daarnaast zal het diaconaal platform meer zichtbaar en vindbaar zijn voor het aangesloten netwerk.

Waarom een diaconaal platform?
Voor veel kerken geldt de vraag hoe je als diaconie met beperkte middelen (menskracht en/of financiën) zo goed mogelijk steun en zorg kunt verlenen. Samenwerken is – in elk geval in Haarlem – het sleutelwoord.

Samen leren
Niet elke diaconie of caritas lukt het om alle regelgeving rond bijvoorbeeld WMO, schuldhulp, bijstand of lokale ontwikkelingen bij te houden. Het kan dus uitermate handig zijn om hierin verbinding te zoeken en onderling kennis en ervaring uit te wisselen.
Samen doen
Er wordt in ons land heel veel gedaan door kerken. In Haarlem laat de Faith Impact Audit dit heel duidelijk zien. De basis van veel van deze mooie initiatieven is samenwerking tussen de verschillende kerken. Door de krachten te bundelen, kun je meer of efficiënter activiteiten oppakken.
Samen spreken
Samen kunnen we een duidelijke(re) stem laten horen binnen Haarlem. Dit is een niet te onderschatten voorrecht dat samen optrekken met zich mee brengt. Samenwerking levert de gemeente Haarlem vanuit de kerken één gesprekspartner en vice versa. Daarnaast kan dit het buitenperspectief op diaconie positief beïnvloeden: de kerk is een positief te waarderen organisatie.

Wat zijn vooralsnog de belangrijkste speerpunten van diakenen en diaconaal werkers?
* Oog voor het mentale welzijn van (met name jonge) mensen
* Hulp bij armoede en schulden, werkstress en ontslag
* Hulp aan eenzame mensen (zonder eigen netwerk) en mensen met woonzorgen
* Hulp aan vreemdelingen (vluchtelingen, asielzoekers, statushouders, ongedocumenteerden)

 


Gasten in de stad

Kerk en Vluchtelingen Haarlem coördineert namens Geloven in de Stad en de Raad van Kerken al het werk dat Haarlemse kerken voor vluchtelingen doen.

In 2015 was er een significante toename van Syrische vluchtelingen die naar Europa kwamen, met name naar Nederland. Dit was een gevolg van de steeds maar voortdurende Syrische burgeroorlog en de daaruit voortvloeiende crisis. 
's Avonds laat op 17 september 2015 arriveerde de eerste bus met Syriërs bij de voormalige gevangenis. De Koepel werd in gebruik genomen als noodopvang (azc) voor vluchtelingen. In het begin vond iedereen het een raar idee om die vluchtelingen in cellen onder te brengen. Maar een grote stroom vluchtelingen uit voornamelijk Syrië volgde. De gevangenis werd door de vrijwilligers echter omgedoopt tot 'Hotel De Koepel'. Het bleek een warm nest te zijn, waar veel hechte vriendschappen zijn ontstaan tussen de vluchtelingen onderling, maar ook met de Haarlemse vrijwilligers. Ruim een jaar later, op 3 november 2016, vertrokken de laatste vluchtelingen wegens een verminderde instroom naar opvangcentra elders in het land. En ondertussen verhuisden de enkele statushouders naar hun eigen woningen in Haarlem. 

Destijds hebben maar liefst 45 kerken in Haarlem hun deuren wijd open gezet voor de vluchtelingen en statushouders. Activiteiten werden op elkaar afgestemd, de kerken ondersteunden elkaar met menskracht en ideeën, en vroegen aandacht bij de gemeente voor deze nieuwe groep Haarlemmers. Maar ook niet-gelovige inwoners van Haarlem organiseerden van alles op het gebied van cultuur, vrijetijdsbesteding, educatie en sport. Hotel De Koepel won in 2015 dan ook de Participatieprijs Haarlem.

Er is destijds door Elianne Meijer een mooie radiodocumentaire bij de NPO Radio gemaakt. Klik hier om die te beluisteren.

In maart 2022 arriveren de eerste vluchtelingen uit Oekraïne. Ze worden in eerste instantie in hotels opgevangen. Later vindt de opvang plaats op verschillende noodopvanglocaties, variërend van leegstaande panden, verbouwde panden tot aan cruiseschepen. Ook zijn er tijdelijke wooneenheden (houten modulebouw) gebouwd.
Helaas is er ook in 2025 nog geen zicht op een einde van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

In samenwerking met CityShapers en Present Haarlem worden er vrijwilligers gemobiliseerd en gericht ingezet waar de hulpbehoefte het grootst is.

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI-instelling.
Klik hier voor de ANBI-pagina.