Veertig dagen voor Pasen

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Veertig dagen voor Pasen. Dat start op 22 februari, ook wel Aswoensdag genoemd naar Psalm 103:14. Voor veel christenen is dit een tijd van bezinnen, stilstaan, maar ook een tijd van beleven.
Een ieder leeft op zijn manier toe naar Pasen, het centrale feest van de christelijke kerk, het feest van bevrijding en het nieuwe leven! Voor de een is dit de vasten- of lijdenstijd. Hij bereidt zich voor op de lijdenstijd van Jezus en doet dit door middel van vasten, in welke vorm dan ook (onthouden van bepaalde gewoontes als gebruik van sociale media, alcohol, snoep, etc.). Voor de ander draait het om het wonder van het kruis. Hij beleeft Pasen in veertig dagen en gaat op zoek naar de zeven wonderen van het kruis.

Verschillende kerken en organisaties geven veertigdagenkalenders of veertigdagendagboeken uit.

De Protestantse Kerk heeft een kalender die je uitdaagt tot bezinning in de veertig dagen op weg naar Pasen. Het thema is ‘Uit liefde voor jou – Ontvangen en delen’. Woorden die laten zien dat je voor iemand van betekenis wilt zijn. Dat ‘t je echt om die ander te doen is. Jezus heeft ons laten zien hoe je dat kunt doen. Hij gaf zijn tijd, zijn aandacht en zelfs zijn leven uit liefde voor mensen. Een plek die ons daaraan herinnert is de Tafel van de Heer, waar we worden opgeroepen om te delen van wat we ontvangen. Zo inspireert Jezus ons tot op de dag van vandaag. Klik hier om deze kalender te bestellen.

KerkPunt (GKv en NGK) hebben ook dit jaar weer een uitgebreid pakket beschikbaar. Het thema voor 2023 is ‘Verander je mee?’ Klik hier voor meer informatie en de onderliggende weekthema’s. je kunt hier ook meer lezen over de 40 dagen podcast.

Tear geeft voor het eerst sinds jaren geen een veertigdagenkalender uit. Wel geven ze wat tips om bewust naar Pasen toe te leven. Lees de komende weken aan tafel elke dag een stukje uit het lijdensverhaal van Jezus: Matteüs 26-28, Marcus 14-16 of Lukas 22-24. Kies daarbij de versie die het minst bekend voor je is of juist een andere Bijbelvertaling dan die je normaal leest. Zo ontdek je weer nieuwe kanten van het verhaal.

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een veertigdagendagboek uitgegeven. Het thema is ‘Wie zeg jij dat Ik ben?‘ Deze vraag van Jezus aan zijn leerlingen is vandaag even actueel als 2000 jaar geleden. De weken vóór Pasen zijn een uitgelezen moment om stil te staan bij ons eigen antwoord. Het dagboek bevat dagelijks een Bijbelgedeelte met korte uitleg en een vraag om over na te denken en leid je door het Oude en het Nieuwe Testament. Hierdoor ontdek je steeds meer over wie Jezus is. Klik hier om dit dagboek te bestellen.
Hun kinderdienstmethode Bijbel Basics heeft ook een paasproject ‘Wie? Wat? Waar! Op zoek naar wie Jezus is.’ Klik hier voor het project.

Jezuïeten organiseren een digitale 40-dagen retraite, geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. Deze spiritualiteit helpt je God te zoeken en te vinden in alle dingen. Klik hier voor de dagelijkse gebedsmail, waarin de meditatie voor de volgende dag staat.

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden voor hen die juist in deze periode verdieping zoeken.

Je kunt deze tijd bijvoorbeeld gebruiken voor een Bijbelstudie over de laatste 18 uur van Jezus. Deze studie gaat over de zeven wonderen van het kruis. Klik hier om meer te lezen over de studie en het bijbehorende boek van Wilkin van de Kamp van VrijZijn.

Een aantal organisaties verzorgen de podcast 40 dagen Hier en Nu. Elke korte aflevering bevat een overdenking, een bijbeltekst, een verdiepingsvraag, een lied of een kort gebed. Klik hier als je deze podcast wil beluisteren.

Tijdens een online-kunstretraite van kunstenares Davitha van Kuilen komen alle zintuigen aan bod. Dit gebeurt aan de hand van veertig werken van haar hand, veertig werken (beelden van Jezus) uit de kunstgeschiedenis en veertig stilte- en meditatietips en veertig teksten uit het Johannesevangelie. Klik hier voor meer informatie.

Voor wie als gezin samen op weg naar Pasen wil heeft de HGJB veel materiaal beschikbaar, waaronder een gezinsdagboek, een bordspel en een kijktafel. Klik hier voor alle informatie en mogelijkheden.

En wil je jezelf elke dag verrassen met een mooie bijbeltekst in combinatie met een popsong? In 40 dagen Heilige Herrie vormen een eeuwenoude tekst en een modern lied samen een korte overdenking. Tekst (aan de hand van het rooster van de veertigdagenkalender van de Protestantse Kerk) en lied gaan met elkaar in gesprek en zetten aan tot reflectie. Klik hier voor de dagelijkse overdenkingen.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI