Amsterdam heeft in februari van Paus Franciscus een eigen cadeau ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad gekregen. De Sint Nicolaasbasiliek, schuin tegenover het Centraal Station gelegen, is tot co-kathedraal verheven. In een kathedraal staat een zetel van de bisschop. Amsterdam was wereldwijd een van de weinige christelijke hoofdsteden zonder kathedraal.
De hoofdkerk van het bisdom Haarlem-Amsterdam blijft echter de kathedraal Sint Bavo (Koepelkathedraal) in Haarlem. Daarom is de officiële naam van de Amsterdamse kerk co-kathedrale basiliek van St. Nicolaas. Maar Amsterdam is daarmee wel een bisschopsstad. Het is de bekroning van de eeuwenlange katholieke participatie in de hoofdstad van het land, waarvan de oorsprong, stadsrechten en bloei met de kerk verbonden was. De grond waarop de eerste bewoners van de stad zich vestigden werd immers door de toenmalige bisschop van Utrecht geschonken. In 1275 kregen de bewoners tolvrijheid van de graaf van Holland. Maar de bisschop verleende Amsterdam in 1300 ook de stadrechten.
De co-kathedrale basiliek is al generaties lang een baken van geloof, hoop en liefde. Het kerkgebouw werd in 1887 gewijd en kreeg bij het 125-jarig bestaan in 2012 de eretitel basiliek toegekend. De kerk is vernoemd naar Sint Nicolaas, de stadspatroon van Amsterdam.
Bij de ingebruikname van de bisschopszetel werd een brief van de paus voor gelezen. Herin bidt hij dat de gelovigen, geïnspireerd door de schoonheid van deze kerk, gesterkt zullen worden als ‘levende stenen’ (vgl. 1 Petr. 2,5) in hun streven Gods Koninkrijk in Amsterdam op te bouwen door met vreugde het evangelie te verkondigen en in onbaatzuchtige dienstbaarheid aan hun broeders en zusters, vooral aan hen die het meest behoeftig zijn.
Contact
Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579
Geloven in de Stad is een ANBI