Symposium 'Het effect van zingeving op mentale gezondheid'

Het effect van zingeving op mentale gezondheid’ was maandag 24 juni het thema van ons symposium in de Doelenzaal van de bibliotheek in Haarlem. 

Na de introductie door Anne van der Lei, nam Evert Jan Ouweneel ons mee in het onderwerp van dit symposium. Hij vertelde dat uit onderzoek blijkt dat Nederland onwijs hoge percentages scoort als het gaat over ‘gelukkig voelen’, terwijl maar 35% van de respondenten aan het onderzoek aangaf hun leven als betekenisvol te ervaren. 
Hierop gaf Evert Jan ons twee punten om te realiseren. Ten eerste: het meest waardevolle in je leven, creëer je niet of maak je niet, maar ontvang je. De liefde moet van buiten komen. En ten tweede: meedoen in iets groters dan jezelf kan al maken dat je een betekenisvol leven hebt. Het mooiste cadeau dat je kunt ontvangen is het realiseren dat je ‘verrukkelijk’ eenzijdig bent. ‘‘Je bent bedoeld om de ander aan te vullen’’. 

Persoonlijk waren we onder de indruk van de wijze waarop Evert Jan een complex probleem overzichtelijk op tafel wist te leggen en hier vervolgens zeven simpele acties aan koppelde. Acties die klein, maar tegelijkertijd heel impactvol zijn. 

Na de inspirerende bijdrage van Evert Jan werden er enkele praktijkvoorbeelden gedeeld. Zo vertelde Jurrin Reckers van het netwerk CityShapers over een jongen die lastig mee kon komen na het afronden van zijn studie. Maar hij kwam helemaal in zijn element door een vrijwilligersproject. Hierdoor ontwikkelde hij meer zelfvertrouwen en nu klopt hij zelfs in andere steden bij organisaties op de deur.
Jeroen van de Coolwijk van Youth for Christ Haarlem gaf een ander voorbeeld. Hij bouwde een band op met een van de jongeren die hij wekelijks op een plein in Velserbroek ontmoette. Doordat hij door hem en zijn collega’s gezien werd, kreeg deze jongere weer toekomstperspectief en nu start hij met een jongerenwerkersopleiding.

Aan de hand van verschillende stellingen werd vervolgens door de deelnemers in kleinere groepjes verder gediscussieerd. De verhalen en gesprekken leidden tot verdieping en mooie reacties, waaronder de ontdekking dat zingeving in de kleine dingen zit. En bovenal kwam elke keer terug, zoals Evert Jan ook al noemde: zingeving zit hem in het onderdeel zijn van een groter geheel.

Organisatie

Dit symposium wordt georganiseerd vanuit CityShapers, Present Haarlem, Geloven in de Stad, The Message Nederland en Youth for Christ Haarlem. Omdat wij gezamenlijk begin dit jaar zijn verhuist, ben je na het symposium van harte welkom voor een soep en broodje in ons nieuwe kantoor. Het adres is Gedempte Oude Gracht 138, Haarlem.

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI