Shana tova

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Binnenkort mogen we de Joodse gemeenschap een gelukkig nieuwjaar wensen, Shana tova (‘goed jaar’)! Het Joodse Nieuwjaar heet Rosj Hasjana (‘hoofd van het jaar’) en begint op zondagavond 29 september en duurt tot dinsdagavond 1 oktober. We hopen op een gelukkig en vredig nieuwjaar voor de joden en het Israëlische volk.

Ook als kerken, aangesloten bij Geloven in de Stad, weten we ons verbonden met de Joodse gemeenschap in Nederland.

Als joden en christenen hebben we onze eigen feesten en tradities, maar we delen in dezelfde oorsprong, geloven in dezelfde God en we zijn met elkaar verbonden. Het is mooi als je denkt dat het Joodse nieuwjaar in de herfst begint, als alles begint af te sterven. Juist dan is er een moment van bezinning en wordt de hoop levend gehouden. Eenzelfde gedachte zou je overigens ook bij oud en nieuw kunnen hebben: middenin de winternacht gaat de hemel open.

En waar we in ons land rond Oud en Nieuw vooral terugblikken op belangrijke nieuwsfeite van het afgelopen jaar, blikken Joden aan het eind van het jaar terug op zichzelf. “Ben ik wel goed bezig? Hoe kan ik mezelf verbeteren? Behandel ik mijn medemens wel op de juiste wijze?”
Overigens vieren de Joden op deze dag ook het begin van de schepping en de geboortedag van de eerste men (5780 jaar geleden).

Op de vooravond van Rosj Hasjana worden aan tafel twee ronde broden gezegend. Die staan symbool voor de cyclus van het leven en de cyclus van het jaar. En er worden zoete appels gegeten, in honing gedompeld: ‘Moge het een goed en zoet nieuwjaar zijn.’

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI