Wesley Russ: “We hoeven alleen maar in beweging te komen.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Al een aantal jaren is er bij Shelter-Haarlem twee keer per jaar een kledingbank. Niet zo lang geleden was er de voorjaarseditie. Wesley Russ van Shelter Haarlem vertelt er over.

“Door de huidige situatie in ons land wordt de structurele armoede meer zichtbaar. Een grote groep mensen is nog dieper in de problemen geraakt. En vaak gaat financiële nood gepaard met sociaal isolement. Met de kledingbank willen wij de kwetsbaarste mensen in onze samenleving helpen,  zodat ze niet buitengesloten raken.

Deze keer waren er zo’n 300 mensen (vaak complete gezinnen) naar de kledingbank gekomen om spullen te halen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Naast kleding zijn er schoenen en babyspullen, maar ook speelgoed. Bezoekers waren zichtbaar ontroerd en verbaasd. ‘Is het echt gratis?’ Ja, we hebben alles gratis gekregen en delen het ook weer gratis uit. Maar buiten dat het heel gaaf is om het eindresultaat te zien, is het ook heel mooi om hetgeen te zien wat er allemaal aan vooraf gaat.

Wat me raakt is dat er een groep met mensen is die hier helemaal voor gaat. Die zijn uren bezig met het plannen van dit event. Mensen die gewoon heel erg graag willen helpen, niet alleen uit de kerk maar ook uit de buurt. Het is fantastisch om te zien hoeveel liefde er is voor die ander. Mensen die speciaal naar Shelter komen om spullen te doneren, die anderen mobiliseren om hetzelfde te doen. Mensen die zelf nauwelijks iets hebben en toch hun tijd erin steken om te helpen om voor die ander klaar te staan, avond na avond na avond.

Het is mooi om de eenheid te zien die ontstaat tussen mensen die elkaar helemaal niet zo goed kennen  maar die wel aan een gemeenschappelijk doel werken waar ze beiden passie voor hebben. Ik geloof dat juist op zo’n plek de aanwezigheid van God tastbaar wordt, als we niet langer kijken naar de verschillen die er zijn maar juist naar wat ons bindt. Als we een ieder gaan zien zoals God hem of haar heeft gemaakt en heeft bedoeld.

Hoe ziet dat er dan uit een plek waar God tastbaar aanwezig is? Voor de Kledingbank is dat een plek waar overvloed is op alle gebieden. Overvloed aan kleding, overvloed aan speelgoed, overvloed aan rust, overvloed aan aandacht, een hapje en drankje in ‘het café’, maar bovenal overvloed van liefde. En die kan zich op vele manieren uiten. God wil graag met ons samenwerken en daarvoor hoeven we alleen maar in beweging te komen.

Ik moet daarbij ook denken aan hoe Jezus zijn discipelen uitstuurt. De EO-serie The Chosen (nu te zien op NPO Plus) gaat over het werk van Jezus. De serie laat heel mooi zien hoe de discipelen het onderwijs van Jezus en de wonderen die Hij doet van heel dichtbij horen en meemaken, maar pas als ze het zien gebeuren door hun eigen handen heen lijkt het echt binnen te komen.

We zijn gemaakt om in eenheid met Jezus te leven én om in beweging te komen om onszelf in te zetten voor die ander om zo het Koninkrijk zichtbaar te maken. En nee, dat is niet altijd even makkelijk of komt niet altijd even goed uit. Maar als je ziet hoe God daar doorheen werkt, hoe mensen met een grote glimlach het gebouw weer verlaten, hoe de kids hebben genoten van het samen knutselen en eigenlijk na een paar uur nog niet naar huis willen, hoe mensen beschrijven geraakt te worden door de aandacht die er is en dat ze ervaren echt welkom te zijn, dan is het die investering die je doet meer dan waard. Gelukkig is dit niet alleen gekoppeld aan een event als de Kledingbank, maar kan dit gewoon elke dag op de plek waar jij bent.”

De volgende Kledingbank vindt plaats op zaterdag 4 november, wederom in het gebouw van Shelter-Haarlem.

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI