Sjors Ouderkerken: ”Het is een mooie manier om verbinding te leggen tussen jong en oud”.

Jongere ontmoet oudere(n)

In de Wilhelminakerk is het gebruikelijk dat kinderen die de basisschool verlaten en naar het middelbaar onderwijs gaan, gekoppeld worden aan een gemeentelid als coach.
De coach probeert een band op te bouwen door regelmatig een praatje te maken met de tiener en af en toe activiteit te ondernemen. Sjors: ”Ik mag coach zijn van Elias en van Vidar en probeer af en toe een leuke activiteit met ze te doen. Zo ben ik een keer gaan powerkiten (vliegeren XXL) met Elias. De middag dat we hadden afgesproken stond er flink wat wind, dus ik dacht dat dit ideaal weer was om met Elias naar het strand te gaan. Het weer was best onstuimig en aan zee was de wind bijna stormachtig. Het kiten was helaas van korte duur, want één van de lijnen waarmee je zo’n vlieger bestuurt knapte al heel snel en de vlieger verdween meteen uit de lucht. Daarmee was deze activiteit helaas voorbij.

Een andere keer ben ik met Vidar gaan geocachen, (dat spreek je uit als dzjio-kesjen). Hiermee ga je met behulp van gps-coördinaten op zoek naar een soort schat, die door mensen ergens wordt verstopt. Erg leuk om te doen, je vindt de caches op de gekste plekken. Waar je ook bent ze zijn echt overal. Het leuke van deze activiteiten is dat je op een ongedwongen manier op stap bent en leuke gesprekken hebt.

Een tijdje al liep ik met het idee rond om een keer met ”mijn” tieners op bezoek te gaan bij oudere mensen uit onze gemeente. Het leek me leuk om met een jongere samen in gesprek te gaan met een ouder gemeentelid. Ik heb dit idee voorgesteld aan Elias en hem leek dit wel leuk. Vervolgens heb ik contact gezocht met een ouder stel en hen gevraagd wat zij ervan vonden als ik samen met Elias bij hen op bezoek zou komen. Ook zij reageerden positief en al snel hadden we een afspraak.

Elias: “wij gingen samen op bezoek bij meneer en mevrouw, hier hebben wij een aantal vragen gesteld over het geloof, de kerk, etc. Het was erg interessant om hierover in gesprek te gaan, en te horen wat zij hierover te vertellen hadden. Wat mij is bijgebleven is dat ik het knap vind dat ze ondanks hun hoge leeftijd, eigenlijk altijd positief zijn gebleven. Ze vertelden bijvoorbeeld dat als ze een keer niet naar de kerk konden komen, ze altijd wel meekeken via de livestream op Kerk TV. Een van de vragen die ik stelde was: “welk lied spreekt jullie aan?”. Hun antwoord hierop was Groot is Uw trouw o Heer. Dit lied spreekt hen al heel veel jaren erg aan.”

Sjors: ”ik hoop dat er meer van dit soort mooie ontmoetingen zullen komen tussen jong en oud. Het is volgens mij een mooie manier om verbinding te leggen tussen, waarin ruimte is voor is voor ontmoeting en verwondering”.

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI