De 32-jarige Mirjam komt uit een dorp gelegen in de ‘Glazen Stad’. Ze ging naar christelijke tienerkampen en besloot in 2011 op haar 18e voor een werkvakantie naar Oekraïne te gaan. “Ik zag wat God kon doen in mensenlevens en ontdekte dat Hij de enige is die de ellendige situatie daar kon veranderen.” Een jaar later rondde ze haar opleiding Verpleegkundige af, maar liet haar droom – een jaar lang in een Afrikaans weeshuis werken – vallen. Na haar ervaringen in Oost-Europa dacht ze; waarom zo ver van huis, als er ook zoveel ellende dichterbij is?
“Ik zag de leegte in de ogen van een Roma-meisje. Elk jaar moest ze weer afscheid nemen van een groep vakantiewerkers. Ik wilde dus liever terug naar Oekraïne om dit soort meisjes over Jezus te vertellen.” Uiteindelijk heeft ze daar drie jaar gewerkt, vooral met achtergelaten kinderen van 0 tot 3 jaar. “We hoopten naast de zorg voor de kinderen ook een band op te bouwen met de verpleegkundigen daar en hen zo bekend te maken met het evangelie. Alleen Jezus kon hun houding ten opzichte van de Roma, die erg gediscrimineerd worden, veranderen.
Haar laatste jaar in Oekraïne heeft ze nog in het dorp christelijk kinder- en jeugdwerk kunnen opzetten. “Ik deelde Jezus’ liefde en bewogenheid door samen op te trekken, te bidden en er gewoonweg te zijn. Omdat ik weet God die kinderen en Roma-mensen in Zijn hand heeft, kon Hij mij troosten en vrede geven bij het zien van zoveel ellende en eenzaamheid.
Terug in Nederland was er een periode van rust en herstel. Ze wil zich nu meer verdiepen in Gods woord en gaat een opleiding Missionair Werk volgen. Hierdoor komt ze in aanraking een sociale organisatie die zich met verschillende activiteiten inzet voor het welzijn van de wijk. De missie is vitaliteit realiseren onder de bewoners in de wijk. Bijzondere aandachtpunten zijn veerkracht door mentale en financiële gezondheid , energie door fysieke gezondheid, motivatie door zinvolle dagbesteding en verbondenheid door een netwerk. De organisatie is ontstaan uit een protestantse kerk, waardoor de wortels in het christelijk geloof liggen.
“We zijn eigenlijk een soort huiskamer waar iedereen kan binnenlopen en waar we samen koken, eten creatief bezig zijn of een buitenactiviteit ondernemen. Door het laagdrempelige karakter hopen we de kinderen en tieners een veilige haven te bieden waar ze gezien worden en zich gewaardeerd en geliefd voelen. ook proberen we de wijk in te trekken en ze op te zoeken in plaats van dat ze naar ons toe moeten komen.”
Deze pioniersplek bestaat inmiddels uit een kerkteam en een maatschappelijk team. “We proberen op verschillende manieren mensen in de wijk te ontmoeten om zo uiteindelijk ook iets van het evangelie te kunnen delen. Als christenen willen we echt iets voor de ander, terwijl diegene daar niet altijd op zit te wachten. Door in gesprekken goed te luisteren kan ik soms hoop voor de andere delen.
Sinds ik echt besloten heb om Jezus te volgen, ervaar ik sterk het verlangen om Gods liefde te delen. Dat begint voor mij niet heel ver weg of wat dichterbij, nee gewoon in mijn wijk. Daar probeer ik er voor de ander te zijn, een luisterend oor te bieden, door geïnteresseerd te zijn. Door te onthouden wat mensen vertellen er er soms opnieuw naar te vragen. Want daardoor groeien mensen in eigenwaarde en leren ze positiever naar zichzelf te kijken. Uiteindelijk is ook dat het evangelie.”
Contact
Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579
Geloven in de Stad is een ANBI-instelling.
Klik hier voor de ANBI-pagina.