Jeroen van de Coolwijk: “Liefde is het medicijn tegen allerlei soorten pijn.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Jeroen van de Coolwijk is horecamanager van twee restaurants in Amsterdam. Daarnaast is hij met veel plezier jongerenwerker en teamleider bij Youth for Christ Haarlem. Hij zet zich onvermoeibaar in voor jongeren in Haarlem en omgeving. Zo gaat hij elke week met een team de straat op om met jongeren in gesprek te gaan in Velserbroek, Schalkwijk en Haarlem-Oost.

“Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd al met jongeren bezig geweest, dat is iets wat ik heel graag doe. Ik heb zelf vier kinderen in de leeftijd van negentien tot drie├źntwintig jaar. Ik zie wat de problemen en de verleidingen kunnen zijn. Wie is er voor de jongeren? Wat kan je voor hen betekenen? Hoe kan je hen helpen? Ik geloof dat de oplossing in de liefde zit. Liefde is het medicijn tegen vele soorten pijn. Liefde betekent voor mij ook tijd maken voor jongeren om er ├ęcht voor ze te zijn.

Elke week ga ik met een klein team op pad om met jongeren te praten. In Haarlem-Oost zijn we op het Teylerplein te vinden, maar we gaan ook de wijk in. Ik ben vooral een luisterend oor. Ik praat met jongeren over onderwerpen die zij belangrijk vinden zoals school, relaties en vriendschappen. Het is heel belangrijk om er altijd voor ze te zijn, want dan pas kan je een vertrouwensband opbouwen. De jongeren kunnen mij altijd bellen als er iets is. Ik zet mijn mobiel na werktijd niet uit. Ik hou mijn telefoon altijd aan voor mijn eigen kinderen, dus dat doe ik ook voor andere kinderen. Zij horen er ook bij.

Naar aanleiding van de vele gesprekken met de jongeren en de vragen die ze stelden, kregen de vrijwilligers van Youth for Christ het idee om een Youth Alpha te starten. Dat vind ik heel gaaf: dat het uit hen zelf komt. En dat ze samen echt over de vragen over het geloof en het leven gaan nadenken. Er zijn prachtige gesprekken uit voortgekomen.

De laatste tijd wordt er vaak op een negatieve manier over jongeren gesproken. Tijdens mijn werk ervaar ik dat er juist ook heel veel mooie dingen gebeuren vooral vanuit de jongeren zelf. Ik vind het belangrijk dat ook die positieve kant onder de aandacht wordt gebracht. In de coronatijd, waar veel jongeren het moeilijk hadden, zag ik dat zij elkaar onderling hielpen, troostten, steunden en aanmoedigden. Hoe mooi is dat!

Een prachtig voorbeeld waar we die mooie kant zagen, was toen mijn collega Hans zijn broer verloor. Hans bidt altijd voor alle jongeren. Ik heb toen aan een aantal moslimjongeren gevraagd of zij eens op hun eigen manier voor Hans wilden bidden. Een week later kwamen ze naar me toe om te vertellen dat ze voor Hans hadden gebeden. Een van die jongens vertelde dat ook zijn moeder voor hem had gebeden. Ik kan hier nog steeds emotioneel van worden, zo mooi vind ik dat! Ook Hans was erg ontroerd.

Het rolmodel zijn voor jongeren en vanuit daar een ‘relatie’ opbouwen is juist ook wat Jezus deed. Hij zocht de mensen op, was er er voor hen en liet ze de liefde van de Vader ervaren, ongeacht de achtergrond. Het is belangrijk dat er respect en liefde is voor elkaar, vanuit welk geloof dan ook.
Het vanuit die liefde ons werk mogen doen is de mooiste reden waarom ik en mijn collega’s met jongeren optrekken.

Ik zie ook heel dichtbij wonderen van God gebeuren. Als ik naar het team van stagiairs en vrijwilligers kijk zie ik hoe deze jongeren worden aangeraakt en uiteindelijk als discipelen de straat op gaan. Dat is geweldig om daarvan getuige te mogen zijn. Ze komen vaak onzeker en zoekend bij ons aan. Maar ze ontwikkelen zich zo sterk in geloof dat ze zich als een doorgeefluik, als een discipel van God mogen gaan tonen aan de jongeren op straat. Zo worden ze een rolmodel waar de jongeren zich mee willen identificeren.

Ik ben zo dankbaar voor wat we mogen doen in die wijken met en voor deze geweldige jongeren die 1001 verschillende achtergronden hebben.”

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI