Dennis Ruijgh: “God komt verrasend uit de hoek als je het niet meer ziet zitten.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Dennis Ruijgh (55) leidde vroeger een turbulent leven. Jarenlang was hij verslaafd aan heroïne en coke, dakloos geweest en had hij in gevangenissen gezeten. In 2004 kwam hij in het christelijke afkickcentrum De Rots terecht. “Het eerste half jaar was ik nors, ik had geen voorgeschiedenis qua geloof en ik dacht: ik doe niet mee aan die poppenkast. Totdat ik zelf door God werd aangeraakt! Vanaf dat moment ben ik ervoor gegaan, met vallen en opstaan. Vanaf dat moment ben ik clean en geheelonthouder. God is een God van herstel. Hij komt verrassend uit de hoek als je het als mens niet meer ziet zitten. Hij maakt alle dingen nieuw.

Ik heb jarenlang getuigenissen gegeven van mijn herstel, maar daarbij nooit gesproken over de reden dat ik verslaafd was geraakt en wat ik aan geweld en misbruik heb meegemaakt in mijn jeugd. Als je de wortel er niet uithaalt, gaat het toch weer woekeren. Ik had een boosheid in me die ik moeilijk los kon laten en waar ik in vastliep, ook al heb ik er heel veel voor laten bidden. Vorig jaar stond ik met mijn rug tegen de muur, ik kreeg een burn-out en mijn huwelijk stond onder spanning. Ik kreeg van iemand een profetie: ik zie je op een splitsing staan en de vraag is welke kant ga je op, wandel je naar God of ga je het zelf proberen? Ik kwam toen bij een niet-gelovige psycholoog terecht die me heel goed heeft kunnen helpen. Ik geloof dat God die psycholoog op mijn weg heeft gebracht. Alles wat ik daar leerde, bracht ik thuis weer in gebed bij God. Die explosieve boosheid is nu weg, als ik nu boos ben kan ik er gewoon over praten en ons huwelijk sprankelt weer.

Ik zeg altijd: het evangelie is gratis, maar het kost je alles. Daarmee bedoel ik dat je je leven totaal op Christus moet richten. God wil ons voor Zichzelf hebben. Het is niet dat ik vroom ben of altijd met mijn neus in de Bijbel zit. We kunnen heel veel dingen op eigen kracht doen, maar je moet dagelijks de connectie met God hebben en trachten om Hem in alles te betrekken. Ergens in de Bijbel staat ‘Laat niet de zon ondergaan terwijl je boos op elkaar bent.’ Dat passen mijn vrouw en ik ook toe, we gaan nooit slapen voordat we alles bij God hebben gebracht. Hij komt op de eerste plaats.’’

De kinderen uit zijn vorige relatie heeft Dennis jarenlang niet kunnen zien. “Dan sterft er een klein stukje van jezelf, dat is vreselijk. Ik had het als mens opgegeven dat ik mijn kinderen weer zou zien, maar ik ben wel altijd blijven volharden in gebed. Twee jaar geleden kreeg ik een appje van mijn zoon of we elkaar konden zien! Daar geef ik God de glorie voor!

Na mijn burn-out wil ik het evangeliseren op straat, wat ik jaren heb georganiseerd, weer oppakken. Ik kom makkelijk in gesprek met mensen, mensen zeggen: wat geef je veel van jezelf bloot, maar dat is wie ik ben. In de gesprekken op straat vertel ik dat God een God is die leeft en intimiteit met je wil. Als je foto’s van mij ziet van twintig jaar geleden met mijn ingevallen koppie dan schrik je je wezenloos. God vernieuwt je van binnenuit!”

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI