Jeroen van de Coolwijk: “Het is belangrijk dat er respect en liefde is voor elkaar, ook bij jongeren.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Jeroen van de Coolwijk is met veel plezier jongerenwerker en teamleider bij Youth for Christ Haarlem. Daarnaast is hij horecamanager. Hij zet zich onvermoeibaar in voor jongeren in Haarlem en gaat elke week met een team de straat op om met jongeren in gesprek te gaan in Velserbroek, Schalkwijk en Haarlem-Oost. 

“Ik heb een groot hart voor jongeren. Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd al met jongeren bezig geweest, dat is iets wat ik heel graag doe. Ik heb zelf vier kinderen in de leeftijd van negentien tot drieëntwintig jaar. Ik zie wat de problemen en de verleidingen kunnen zijn. Wie is er voor de jongeren? Wat kan je voor hen betekenen? Hoe kan je hen helpen? Ik geloof dat de oplossing in de liefde zit. Liefde is het medicijn tegen vele soorten pijn. Liefde betekent voor mij ook tijd maken voor jongeren om er écht voor ze te zijn.

Elke week ga ik met een klein team op pad om met jongeren te praten. In Haarlem-Oost zijn we altijd op het Teylerplein te vinden en gaan we ook de wijk in. Ik ben vooral een luisterend oor. Ik praat met jongeren over onderwerpen die zij belangrijk vinden, zoals school, relaties en vriendschappen. Het is heel belangrijk om er altijd voor ze te zijn, want dan pas kan je een vertrouwensband opbouwen. De laatste keer dat het zo koud was en het sneeuwde toen stonden we er ook gewoon. De jongeren kunnen mij altijd bellen als er iets is. Ik zet mijn mobiel na werktijd niet uit. Ik hou mijn telefoon altijd aan voor mijn eigen kinderen, dus dat doe ik ook voor andere kinderen. Zij horen er ook bij.

In Velserbroek konden jongeren afgelopen weken meedoen aan een inloopcursus ‘Youth Alpha’ over het leven met thema’s als vergeving, normen en waarden. Er zijn negen jongeren zonder geloofsachtergrond die deze cursus volgen, dat is heel mooi om te zien. Iedereen is welkom bij ons: we sluiten niemand uit.

De laatste tijd wordt er veel gesproken over jongeren op een toch wel negatieve manier. Tijdens mijn werk ervaar ik dat er juist ook heel veel mooie dingen gebeuren vooral vanuit de jongeren zelf. Ik vind het belangrijk dat die positieve kant ook onder de aandacht wordt gebracht. In deze coronatijd waar veel jongeren het moeilijk hebben zie ik dat zij elkaar onderling helpen, troosten, steunen en aanmoedigen. Hoe mooi is dat?

Mijn YfC-collega verloor zijn broer afgelopen december. Hij bidt altijd voor alle jongeren. Ik heb toen aan een groepje moslimjongeren gevraagd of zij op hun eigen manier eens voor deze collega wilden bidden. Een week later kwamen ze naar me toe om te vertellen dat ze voor hem hadden gebeden. Eén van die jongens vertelde me dat zijn moeder ook voor hem had gebeden. Ik kan hier nog steeds emotioneel van worden: zo mooi vind ik het! Ik heb toen mijn collega gebeld. Hij was erg ontroerd. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is: het is belangrijk dat er respect en liefde is voor elkaar. Ik geloof dat het belangrijk is om er voor elkaar te zijn.”

Met dank aan het Haarlems Weekblad (mei 2021).

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI