“Hoe ik tot geloof kwam uit de esoterie.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

“Als kind zat ik op een christelijke basisschool. Ik zong de liedjes altijd vurig mee. Met Kerst baden we ook met elkaar, maar verder weet ik er niks meer van. Nu ik jaren later tot geloof ben gekomen, herinnerde ik me pas weer dat ik zo genoot van het zingen en ik denk nu dat ik toen als heel jong kind mijn hart aan God heb gegeven.

Ons gezin kwam al sinds mijn lagere schooltijd steeds meer in aanraking met invloeden vanuit esoterische stromingen zoals antroposofie en new age. Zo ben ik in veel andere dingen gaan geloven. Ik was erg onzeker en gevoelig en ik zocht hulp in verschillende esoterische stromingen, zoals kaartjes trekken, pendelen en chakra meditaties. Ook deed ik verschillende workshops en opleidingen om te leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en het verwerken van trauma’s.
Zo deed ik bijvoorbeeld familieopstellingen, sjamanistische rituelen en bezocht ik een astrologisch medium. Het leek altijd antwoorden te geven en dingen op te lossen, maar het voelde altijd als hard werken, nog meer moeten en vooral onveilig. Ik stelde mezelf vaak de vraag, klopt dit wel, hoe zit het echt?

Rond mijn 38e was ik steeds verder gekomen in alle trainingen en gaf ik healings en deed ik veel meditaties. Ik zat in een wereld waar dat allemaal aangeboden werd en waarvan ik dus ook echt dacht dat alles wat wij daar deden goed was en licht bracht. Op een gegeven moment begon ik te merken dat er dingen gebeurden en zich openbaarden die niet klopten met wat ik leerde. Dit werd uitgelegd als symboliek uit vorige levens, entiteiten of beelden voor verslavingen. Maar ik stond steeds meer voor raadsels door wat ik zag. Op een tarotcursus kreeg ik een legging die eindigde met een overvloeiende beker voor mij. Op dat moment wist ik niet wat het betekende, maar toen ik een halfjaar later tot geloof kwam herinnerde ik mij die kaart. Die kaart was een beeld voor mij van het levend water dat God aanbiedt. Hij was al die tijd op zoek naar mij, hoe verdwaald ik ook was. God is groter dan wat er in die wereld gebeurt, Hij is de overwinnaar.

Het was na Pasen toen er in mijn familie iets heftigs gebeurde en ik erg verdrietig was. Er ging ergens in mij een deurtje open waardoor ik moest denken aan Jezus. ‘Jezus moest lijden, hoe zit dat nou precies?’ Toen dacht ik: ‘dat wil ik uitzoeken’. Ik was het een paar dagen vergeten, maar God was niet vergeten dat ik op zoek was. Drie dagen na mijn gedachte aan Jezus, zag ik op Instagram een post van een vrouw die ik volgde omdat zij een lerares in de new age was. Zij gaf vroeger les in het leggen van tarotkaarten en was een paar jaar geleden christen geworden. Ik herinner me nog dat ik dat toen heel raar vond, maar toch bleef ik haar volgen. Ik klikte door op haar pagina, naar de link in haar bio. Daar las ik op haar website wie Jezus is. Ze vertelde wie Jezus is, wat Hij voor ons heeft gedaan en over Zijn opstanding.

Ik voelde meteen, met alles wat in mij was: dit is waar. Door het lezen van haar verhaal, ben ik direct tot geloof gekomen. Ik voelde in mijn hart ruimte komen en rust en dacht: ‘ja ik geloof het echt, maar ben ik dan gek geworden?’ Ik kende immers vooral mensen die in het esoterische geloven. De volgende ochtend ging ik naar mijn werk in het onderwijs en toen zei een jongen uit mijn klas tegen een ander meisje ‘Ik geloof in Jezus.’ En zij zei ‘Ik ook.’ Ik hoorde dat en riep direct ‘Ik ook!’ Dat gebeurde vanuit het niets. In diezelfde week las ik ook voor het eerst in een boekje waarin over Jezus, healings en demonen werd geschreven. Opeens werd alles helder: God is onze maker en beschermer. Jezus is gekomen om ons te redden, Hij is het licht!

Een week later liep ik in het park en dacht ik: ‘maar God, ik weet helemaal niet hoe ik moet bidden.’ Vijf minuten later kwam er een vrouw naar mij toe die vroeg ‘Mag ik voor je bidden?’
Zo heeft God enorm snel voorzien. Ik heb het heel erg als mijn redding ervaren. Er is zo’n rust gekomen in alle onrust en strijd. God is er altijd bij geweest. Hij heeft mij op plekken en bij mensen gebracht die mij in mijn geloof bevestigden en mij daarin lieten groeien.’’

Ik kan nu een paar jaar later zeggen: Zijn vrede gaat alle verstand te boven, Hij laat alles ten goede meewerken voor wie hem liefhebben en zoals Corrie ten Boom zegt: er is geen put zo diep, of Gods liefde gaat altijd dieper.

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI