Henny Ritzema: “Alles wordt nieuw, zingt Matthijn Buwalda”

Henny Ritsema vertelt: Matthijn Buwalda zingt in zijn lied ‘Alles wordt nieuw’ over een brug die is gebouwd naar de overkant en een weg die is gemaakt naar nieuw land. Daarin hij verwijst naar de belofte van God over een nieuw Koninkrijk. Daarin wil ik je graag meenemen.

Na een periode in Israël gewoond en gewerkt te hebben, komt Henny met haar man in Haarlem wonen. “Ik wilde gewoon iets doen, mijn handen uit de mouwen steken.” Henny ging op zoek naar een betaalde baan en reageerde op de vacature voor Het Open koffie Huis. Maar omdat deze vacature ondertussen is ingevuld, reageert ze op de oproep voor vrijwilligers in de Woord & Daad kringloopwinkel. Daar gaat ze aan de slag als vrijwilliger. Vlak voor de verhuizing van de winkel van Schalkwijk Centrum naar Molenwijk wordt ze winkelcoördinator. Samen met Anja en Wendy van Stichting Ontmoeting ontstond er een mooi drietal.

In deze functie is alles nieuw: het runnen van een tweedehands winkel, het aansturen van vrijwilligers, het coördineren van een verhuizing. Dit alles samen met een nieuw aangetreden bestuur.  “Het was hard werken, maar alles was het waard. Iets in mij zei dat God mij hier geplaatst had, ik voelde dat ik er op dat moment mocht zijn. En het is een prachtige plek geworden: samen met Stichting Ontmoeting onder één dak en dat is een prachtige, rijke combi.

Ik had een ‘Je bent geliefd’ poster opgehangen en daar kwamen ontzettend veel reacties op. Onder andere een vrouw vertelde dat toen ze binnenkwam haar oog op de poster was gevallen en dat dat haar enorm goed had gedaan. Daarin is de Woord & Daad winkel echt een kringloopwinkel met een knipoog naar Boven en met een groot sociaal aspect. In Haarlem, maar ook omdat de winkel opbrengst rechtstreeks naar een ontwikkelingsproject toe gaat. Je herkent bij Woord & Daad dat dat ook het hart is wat erachter zit, echt de daad bij het woord voegen.

Zelf kom ik uit de voormalig Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, maar ik geniet van zowel psalmen als van het springen in de kerk. De kerk heeft vele gezichten en dat is kostbaar, want in elke richting proef ik de liefde van God. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen en God laat steeds iets anders van zichzelf zien.

In de dagelijkse werkzaamheden in de winkel proberen we dat ook op te zoeken. Tweemaal per dag is er een start met de vrijwilligers, waarbij de werkzaamheden besproken worden én er gebeden wordt. Gebed heeft een grote plaats, daarin voel je ook dat je er bent vanuit een christelijk perspectief en dat deel je ook weer uit.

Naast mijn werk bij de Woord & Daad winkel, was ik al een geruime tijd vrijwilliger bij Scharlaken Koord. Er kwam een vacature vrij en ik dacht: ‘ik spring’. Tot mijn grote verwondering en verbazing kreeg ik de baan. Het gaat om het vervullen van een zwangerschapsverlof.

Regelmatig bidden mijn zus en ik samen en twee jaar geleden waren wij aan het bidden toen mijn zus een beeld voor mij zag. Ze zei: ‘Ik zie een groene keuken met allemaal tafeltjes en daar kom jij terecht. Er komen vrouwen langs.’ Toen werkte ik nog bij Woord & Daad en eigenlijk ben ik het beeld weer wat vergeten. Sinds 1 oktober werk ik nu bij Scharlaken Koord en toen ik mijn zus een foto stuurde van de ontvangstruimte, herkende zij het felgroen keukentje uit het beeld. Je kan niet verzinnen hoe groen hij is, met allemaal tafeltjes. Het is zo bedoeld.

Er is een lied van Matthijn Buwalda ‘Alles wordt nieuw’ wat mij elke keer dat ik het luister opnieuw raakt. Het geeft het hart weer waaruit ik de dingen doe. Hij zingt over een brug die wordt gebouwd, van hier naar ‘daar’ waarin hij verwijst naar de belofte van God over een nieuw Koninkrijk. Dat is de boodschap waar ik mensen in mee wil nemen: alles wordt nieuw.

Alles wordt nieuw
Klinkt als een volkslied door mijn hart
Zingt als een zwaluw in mijn ziel
Alles wordt nieuw

Soms is roeping niet één ding, of hier, of daar. Het is soms anders dan je denkt of dan je verwacht. Achteraf zie ik dat dit het was dat ik moest doen, ook al dacht ik dat het een misgelopen plan was. Kennelijk kan God vinden dat je ergens moet zijn, Hij vraagt alleen maar: ‘Ga je met me mee, want er is een nieuw Koninkrijk’.’’

Door het vertrek van Henny is er een betaalde vacature voor winkelcoördinator van de Woord & Daad winkel in Haarlem. Klik hier voor een beschrijving van die vacature.

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI