Erica Kramer: “Jonge generatie laten zien hoe fantastisch Jezus is.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Erica Kramer is ondernemer in het boekenvak en het is haar droom mensen met een boodschap van God een podium te geven en hen bij het schrijfgedeelte te helpen.

“Ik heb Engels gestudeerd, hield heel erg van Engelse taal en ben daarna lerares geworden. Op een gegeven moment zou ik de zending in, want ik houd van Jezus en van reizen. Net toen ik had besloten om mijn baan docent Engels op te zeggen, kreeg ik een telefoontje van mijn moeder dat ze kanker had. Ik was toen 27 jaar. En een paar weken later bleek ook mijn vader kanker te hebben. Ik dacht toen: ‘nu kan ik mijn baan niet opzeggen, ik moet in Nederland blijven. Ik ga niet in het buitenland zitten als mijn ouders kanker hebben.’

Ook kreeg ik diezelfde tijd te horen dat ik geen vast contract als docent zou krijgen. Mijn beide plannen, zowel zendeling worden als docent Engels blijven, konden op dat moment niet doorgaan. Ik moest denken aan een dame die ik kende van mijn opleiding Engels en die tijdens deze opleiding ook communicatie had gedaan, stage had gelopen bij een uitgeverij en achtereenvolgens bureauredacteur, fondsredacteur en uitgever geworden. Ik ben echt nooit jaloers, maar op haar was ik dat wel. En ik realiseerde me; ik kan wel jaloers zijn, maar ik kan ook een opleiding gaan doen. Dat heb ik gedaan, de master redacteur/editor, een mastersopleiding van anderhalf jaar in Amsterdam en daarna ben ik redacteur geworden. Het was spannend, want je kiest een beroep dat je eigenlijk niet kent. Je ontwikkelt je, ontdekt wat wel en niet bij je past.

Erica is vervolgens voor Ark Media in Amsterdam gaan werken en heeft dat ruim 10 jaar gedaan. Op een gegeven moment had ze de behoefte om zich meer te focussen op de auteursbegeleiding en minder bezig te zijn met de dagelijkse rompslomp van heel veel boeken maken. De uitgeverij is op een gegeven moment overgenomen en werd een onderdeel van de uitgeverij Jongbloed en verhuisde naar Heerenveen.

“Tegelijkertijd werd ik door de uitgeverij Arrowz in Haarlem gevraagd om als zzp’er een boekenfonds op te zetten. Het oprichten van een eigen uitgeverij was voor mij toen nog een brug te ver, daar moet je ingroeien en het is ook wel eng en spannend. Ik ben alleenstaand en moet wel mijn eigen kost verdienen. Ik heb daar een poos gewerkt en merkte: ‘God zorgt voor me’.

Ik heb daarvan een mooie anekdote. Op een gegeven moment wist ik wat ik zou verdienen bij uitgeverij Arrowz, waar ik drie dagen kon werken. Gezien mijn vaste lasten en wat ik nodig had, dacht ik dat ik 150 euro per week tekort had. Ik ging bidden: ‘God wilt U mij 150 euro in de week geven’. Er kwam een verzoek vanuit het Nederlands Bijbelgenootschap of ik een bepaald iets vier keer in de maand wilde vertalen. Men vroeg: ‘Wat zou je daarvoor willen verdienen? Wij dachten 150 euro’. Ik zei: ‘dat is wel goed!’

Ik heb bij Arrowz gewerkt tot ik het gevoel kreeg dat God zei: ‘het is tijd om te gaan.’

Dit was een plek waar ik zekerheid had, dus dat was best lastig. Ik heb advies gevraagd, ervoor gebeden en ben daar weggegaan.

God sprak toen over een generatie die niet meer weet wie Jezus is en wat niet zo hoeft te blijven! Het is mijn verlangen om die mensen weer te laten zien hoe fantastisch Jezus is. En steeds moet ik daarin luisteren welke stappen ik zet en merk ik dat het wordt gezegend.”

Erica heeft nu haar vaste inkomen van het NBG waar ze twee dagen per week werkt en ze geeft daarnaast allerlei schrijfcursussen. Onder andere ‘Boeken schrijven voor beginners’ en ‘Schrijf dat boek’. Ze geeft ook schrijfcoaching op individuele basis.

“Het is wel spannend een alleenstaande ondernemer in deze branche te zijn. Je moet er echt op een andere manier van denken op na houden. Maar steeds komt er iets op mijn pad, waardoor ik voldoende verdien om rond te komen en intussen ben ik mijn eigen uitgeverij Purple House Writers aan het opzetten.

Purple House slaat op het huis van Lydia. Lydia, een vrouw uit de Bijbel, is purperverkoopster en gebruikt haar huis om de apostel Paulus een platform te geven. Dit is de beeldspraak achter mijn bedrijf. Ik probeer alles wat ik doe te gebruiken om het goede en het nieuwe van God een podium te geven. Dus help ik mensen om hun boodschap te verwoorden en hun boodschap uit te zenden. Ik kan vrij veel auteurs helpen, veel meer dan wanneer ik bij een klassieke uitgeverij zou werken. Ik vind het wel spannend, bij een gewone uitgeverij heb je collega’s, is alles heel duidelijk, je wilt winst maken. Er zijn veel vaste lasten en commercieel zijn bepaalde boeken gewoon niet haalbaar. Door mijn ondernemingsvorm, door mijn cursussen en coaching kan ik de auteurs – die dit soort boeken willen schrijven – wel helpen en zo de boodschap van God voor dit moment een podium geven. Ik denk dat iedereen iets van God gekregen heeft en mijn talent is te zien wat voor boeken mensen mogen schrijven.

Ik heb net mijn eerste boekje uitgegeven. Het is een uitdeelboekje voor mensen die vaak nog wel iets met het geloof hebben, maar niet zo’n sterke band met de kerk. Deze auteur heeft mijn cursus ‘Schrijf dat boek’ gevolgd.

Hopelijk geef ik dit jaar nog één of twee boeken uit. Het hoeft niet per se snel, maar ik heb nog wel een aantal mensen voor wie ik dat graag wil doen. Binnenkort begin ik het proces opnieuw met een andere auteur.”

Erica heeft een drive mensen tot bloei te laten komen, hun boodschap op papier te krijgen. Bij een klassieke uitgeverij is dit steeds lastiger, moet je al een podium hebben en moet je spreken op conferenties, voordat je echt interessant genoeg bent, om een boek te schrijven of je moet een online platform hebben. Er zijn genoeg mensen die wel de boodschap hebben maar niet dat platform.

“Steeds zet ik mijn stappen in gebed en het is mijn droom om boeken uit te geven om zonder druk een generatie voor Christus te winnen. En gaandeweg leer ik steeds beter Gods stem te verstaan. Dit heb ik op deze manier niet vanuit huis meegekregen. Maar het is vaak heel duidelijk met wie ik moet werken, maar ik moet goed luisteren om keuzes te maken, omdat ik mezelf anders helemaal over de kop werk. Ik bid en soms is het heel duidelijk, dan springt mijn hart bijna helemaal op: ja dit is het! En soms moet ik gewoon verstandig zijn, tegen mezelf zeggen nu is het genoeg.”

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI