Daniël van Beek: “God, wat zou ik meer daarvan ook hier willen zien!”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

With a thousand hallelujahs
We magnify Your name
You alone deserve the glory
The honour and the praise
Lord Jesus
This song is forever Yours
A thousand hallelujahs
And a thousand more

250 mensen zingen vol enthousiasme, passie en overgave. En dat op een maandagmorgen. Welkom bij The Message in Manchester.

Met twaalf mensen uit verschillende kerken in Haarlem zijn we op pad om geïnspireerd te raken door het werk van The Message. Voor mijn gevoel een soort van Het Open Huis XXL: mensen die op tientallen plekken in en rond Manchester, met een hart vol van Jezus zich inzetten voor hun naasten. En juist voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben.

De dag dat we aankomen is er de maandelijkse Prayer Day: een dag van gebed, aanbidding en getuigenissen. We zijn erbij en horen verhalen uit allerlei teams van The Message.
Het Prison Team vertelt hoe God hen inzet in de gevangenis. Ze hebben iemand, die op proefverlof is,  mee mogen nemen. De man vertelt hoe hij vast zat in problemen, geen licht meer zag, maar hoe hij in de gevangenis Jezus heeft leren kennen. Tegelijk zegt hij dat hij er nog niet is en dat hij nog een tijdje moet zitten. Uit de zaal komt andere man het podium op. Hij zat jaren geleden ook vast in de gevangenis en leerde daar Jezus kennen. In die gevangenis gebruikte God hem om nog 20 andere mensen tot Jezus te leiden. Inmiddels is hij vrij en mag hij als pastor aan het werk zijn. En zo bemoedigt hij de andere man die nog vast zit en bidt hij voor hem. Wow!

Ook allerlei teams van de Eden Projects delen hun verhaal. Zij zijn erop gericht om in de allerarmste wijken present te zijn: ze gaan er wonen, sluiten zich samen bij een lokale kerk aan en werken met allerlei activiteiten aan verbinding met de buurt. Ze bieden praktische hulp en zijn er in alles op gericht om te leven als getuigen van Jezus.

Dan komt OTC, een hiphop groep die allerlei scholen langsgaat, op het podium. Ze vertellen hoe God deuren op scholen opent en hoe ze daar concerten geven, maatschappelijke thema’s aansnijden en in alles erop gericht zijn om het licht van Jezus te brengen aan jongeren in de stad. Dit is de band die op vrijdagavond 10 maart in Haarlem een concert geeft.

Door de dag heen zijn er momenten waarin we samen bidden en danken voor wat we horen en God toezingen voor wie Hij is en wat Hij doet. Ik word overweldigd en bemoedigd door alles wat ik hoor, maar ook door de sfeer die er is. Het is een sfeer van moed, van ‘gospel boldness’: zien dat God er is, dat Jezus Zijn koninkrijk bouwt en jezelf daar volledig voor geven. Een sfeer van bemoediging, waarin verhalen worden gedeeld van wat God doet en er aanmoediging klinkt en gebeden wordt voor worstelingen die er zijn. En we zien en horen mensen die zich radicaal geven voor God. Niet maar een beetje, maar in alles: in waar ze wonen, in hoe ze leven en getuigen. Veelal zijn het mensen die gewoon naar school gaan of die een reguliere baan hebben, maar die zich daarin en daarnaast inzetten in de verschillende projecten van The Message. En God opent deuren en voorziet in wat nodig is.

Wat we zien sluit zo aan op wat we verlangen: als volgelingen van Jezus samen achter Hem aan, ons geven in liefde voor elkaar en deel hebben aan Zijn missie om mensen te redden, te vernieuwen en één te maken met Hem en elkaar.

We landen weer in Nederland. Twee dagen Manchester hebben indruk gemaakt.  Ik bid: God, wat zou ik meer daarvan ook hier willen zien!

Op woensdagochtend mag ik een zoom-gesprek hebben met een koppel uit onze gemeente, Het Open Huis, die we die zondag erop mogen uitzenden naar Cambodja. Daar gaan ze met Operatie Mobilisatie aan het werk onder de allerarmsten. Die woensdagmiddag spreek ik mensen van Youth for Christ Haarlem en hoor ik hun verlangen om samen met Het Open Huis een Youth Alpha te starten in Schalkwijk. Tenslotte zit ik woensdagavond met een groep mensen uit verschillende achtergronden in Het Open Huis. Ze zijn hongerig naar God, willen Jezus volgen en gedoopt worden. Als ik ‘s avonds laat thuiskom denk ik: wow, iets van wat ik in Manchester zag gebeurt ook hier. En er is nog zoveel meer mogelijk. Wat verlang ik naar meer hiervan in mijn leven, in onze gemeente in Schalkwijk, en in de kerk van Haarlem. En ik geloof dat God het wil en kan. En dat het gebeurt waar wij onszelf geven in eenheid met Hem en elkaar en in liefde en overgave voor onze stad!

Aan Hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is
oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken,
aan Hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus,
tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen.

(Efeze 3:20-21)

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI