Asya: “Ik wil integreren en de normen en waarden in Nederland leren.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

In Het Open Koffie Huis komen culturen bij elkaar en leren we samen – Asya integreerde vanuit haar intrinsieke motivatie.

Asya woont al 26 jaar woont in ons land. Ze heeft echter – zoals ze het zelf noemt – geen geluk gehad vroeger. Als ze de taal wilde leren, moest ze dat zelf betalen. Hierdoor heeft ze nooit de kans op onderwijs gekregen. ”Nu heb je een inburgeringscursus, toen ik kwam, moest je het zelf leren.” Maar Asya geeft niet op. Ze wil integreren, zodat ze geen hulp nodig heeft als ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet.

”Ik ben bij Het Open Huis gekomen omdat ik nieuwsgierig ben. Ik kijk altijd naar waar zijn activiteiten. Ik zag in het winkelcentrum de kringloopwinkel. De kassière vroeg of ik vrijwilliger wilde worden en ik zei: dat zou ik leuk vinden.” Zo kan ze toch integreren. “Ik wil integreren, want ik woon in Nederland. Ik wil de normen en waarden leren. Wie ben ik?”

Veel allochtonen in Nederland hebben geen mogelijkheden gekregen om de taal te leren. Daardoor spreken ze geen Nederlands, ook al wonen ze hier tientallen jaren. Asya spreekt vurig als ze het over deze situatie heeft: ”Ik voel dat de mensen de taal willen leren, maar dat kost veel geld: ik hoop dat de overheid ons de mogelijkheid wil geven om te leren. We zijn hier voor de kinderen gekomen, maar het is zonde dat er geen kansen zijn voor de ouderen. Ik was leerkracht op een school, maar kan deze functie hier niet beoefenen.”

In de Woord en Daad Kringloopwinkel is Asya op haar plek. “Hier kun je blij zijn met elkaar, kun je boos zijn, kun je van elkaar leren. Door samen te praten, elkaar te corrigeren, leert iedereen bij. Al die verschillende culturen zijn heel leuk en leerzaam.” De mensen, de ontmoetingen, ze raken Asya. ”Ik ben er blij mee, het geeft mij het gevoel van ‘ik ben wie ik ben’. Ik wil hier blijven tot ik te oud word. Het werk betekent heel veel voor mij.” Er is veel onderling respect, iets wat erg belangrijk voor haar is. ‘’Als je de ander respecteert, kun je die ander zien zoals diegene echt is.”

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI