Casestudie: DeelHem

Bram en Aline Kramer | DeelHem

‘’DeelHem komt voort uit soortgelijke projecten als KenHem in Ede en als BijHem in Groningen. Wij willen graag uitdelen, uitdelen van alles wat we ontvangen en bezitten. Dus hebben wij gekozen voor de naam DeelHem. We geloven dat je alles hebt ontvangen om uit te delen, inclusief je bezittingen en je talenten. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bij een gezin aan het klussen. Zo kan je mensen ondersteunen die geen vaardigheden, geen financiën, geen netwerk of bijvoorbeeld de gezondheid niet hebben. Dat is voor mij iets wat ik kan en daarmee kan ik anderen ondersteunen. Zo doe ik ook pastoraat, zowel in de kerk als hier in de straat. Het evangelie is gratis, dus daar mogen we vrij en ongelimiteerd van uitdelen. Voor bijvoorbeeld de buurtmaaltijden hebben we sponsoren, zo hebben we mensen die tegen ons zeiden: we willen zorgen dat jullie vriezer altijd gevuld is met vis. Ontzettend specifiek. En die vis delen we uit door middel van de maaltijden.

We geloven dat we Gods liefde mogen uitdelen en mogen delen in het leven, omdat een mens niet bedoeld is om alleen te zijn. Daarom hebben op vrijdags die buurtmaaltijden, we hebben herbergkamers voor maximaal één maand, we doen pastoraal werk in de kerk en op straat, we bieden een ‘helpende hand’, we hebben een deelbibliotheek en we doen mee in het Huis van Gebed. Sommige dingen gaan vanzelf, die komen op je pad. Dan beslissen we of we het wel of niet doen. Helaas is er altijd meer werk dan dat we kunnen doen, de noodzaak is gewoon heel erg groot. Je hebt maar twee handen en zoveel uur in een week die je kan inzetten en dat is wel eens lastig.

Een voorbeeld van hoe wij pastoraal werk doen zijn onze buren. Zij zijn hier vorig jaar komen wonen. Dat zijn mensen die zoekende zijn, dus daar gaan we af en toe langs om te kijken hoe we kunnen helpen en of we iets voor ze kunnen betekenen. In woord of in daad. Een andere buurvrouw is erg alleen. Zij eet hier wel eens en soms breng ik wat te eten bij haar langs. Dan kijk ik of er nog iets anders is waarbij ik kan helpen, met de post, een praktische vraag of anders. Er is nog een mevrouw in de straat, zij is erg dementerend. Ik kijk eens in de twee dagen even bij haar om te kijken hoe het gaat. Dat zijn kleine voorbeelden van mensen, met wie we op een of andere manier in contact zijn gekomen. Soms door dat je via via hoort dat er hulp nodig is, soms doordat je zelf met hen in contact gekomen bent. Of na een eerste ontmoeting met de buurtmaaltijd. Het kan heel simpel zijn, door bijvoorbeeld bij het neerzetten van de container bij de straat de buurman te begroeten. Of een opmerking te maken over het weer. Op die manieren kunnen gesprekken starten en komt er contact.

We hopen uiteindelijk dat mensen open staan voor het evangelie. Niet, nu moet je ‘dit’ of ‘dat’, maar dat ze iets bij ons proeven. En vragen waarom we doen wat we doen, waardoor je kan vertellen waarvan jouw hart overloopt. Ik geloof echt dat we geroepen zijn om een stukje licht te brengen in de levens van mensen die dat niet meer zien.’’

Lees hier meer casestudies

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI