Bram Kramer: “Het is echt genade van God dat we geen moment heimwee hebben gehad.”

Het Urker echtpaar Bram en Aline Kramer had een caravanplaats op een camping vlakbij Haarlem en bezocht op de zondag kerkdiensten in Haarlem. Wat een enorm verschil: waar op Urk 95% van de mensen in God gelooft en naar de kerk gaat en gaat in Haarlem zo’n 3% naar de kerk. Op een zondag hadden ze samen gebeden: ‘geef ons een aanwijzing wat we kunnen doen’. En diezelfde ochtend hoorden ze een preek over ‘ kom uit je zoutvat, ga ergens naar toe waar je als zout kunt zijn.’

Bram vertelt hierover. “We waren gegrepen door het prachtige Haarlem met de arme sociale verbindingen. Op Urk waren we gewend onaangekondigd bij elkaar over de vloer te komen en in de pannen te kijken. We dachten ‘wat we in Urk kunnen doen, kunnen we ook in Haarlem.’ In 2019 zijn we naar Schalkwijk verhuisd en zijn hier met zijn tweeën de community ‘DeelHem’ gestart. Als je ons tien jaar geleden geschetst had dat we dit gingen doen, hadden we je niet geloofd. Een Urker die Urk verlaat… Het is ook echt genade van God dat we geen moment heimwee hebben gehad.

Vanaf dag één hebben we contacten met de buurt, we organiseren buurtmaaltijden bij ons thuis en we hebben zo’n bibliotheekhuisje voor de deur waar je ook makkelijk een praatje maakt. We hebben thuis twee herbergkamers voor mensen die er even tussenuit moeten. Het verschil dat je kunt maken, zit ‘m in kleine dingen. Als we buren te eten hebben, beginnen we met gebed aan tafel en dan bid ik voor die mensen en noem hun namen. Laatst begon er een buurvrouw die voor het eerst bij ons at na het gebed te huilen, het bleek dat ze voor het eerst in jaren het gevoel had dat ze ergens bij hoorde. Een andere buurvrouw bracht ik af en toe een Urker visje. Zij was bezig met een procedure voor vrijwillige euthanasie omdat het leven zwaar voor haar was. Tijdens een gesprek dat ze met een arts had over die procedure, merkte de arts op dat ze wel heel enthousiast over ons bezoek en het visje vertelde. Hij stelde haar voor de euthanasiewens op pauze te zetten. Ik ben dan zó verwonderd dat zo iets kleins, het brengen van een visje, zo iets groots teweeg kan brengen! Voor ons lijkt het niks en is het heel gewoon, voor die ander betekent het een wereld van verschil.”

Tot een paar weken geleden had Bram nog een baan in Friesland en stond hij elke werkdag om vijf uur op om naar het Friese Makkum te rijden. Dat was niet meer te combineren met wat ze allemaal in Haarlem doen. Ze hebben financiële partners gezocht voor hun taken als ‘DeelHem’ in Haarlem en Bram heeft zijn baan opgezegd. “Ik ben vanaf mijn 16e financieel onafhankelijk en het voelde heel raar om ondersteuning te vragen. We staan er echt van te kijken dat veel mensen ons werk een warm hart toedragen en dat we zoveel steun krijgen. Dat aanvaarden we in dankbaarheid!

Het is echt genieten dat we hier in Haarlem als ‘DeelHem’ mogen zijn en God mogen dienen. En onze buurtgenoten dienen ons óók door hun kwetsbaarheid te laten zien. Ik hoop echt dat alles wat we doen alleen maar naar Jezus wijst, het gaat niet om ons, het is zo makkelijk wat we doen. Als je maar iets doet wat bij je past, is het niet moeilijk. ‘Wie deelt heeft meer’ staat op onze deur.”

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI