Bram: ”Ik geloof echt dat we geroepen zijn om licht te brengen in de levens van mensen die dat niet meer zien.’’

Bram & Aline Kramer | DeelHem

‘’DeelHem komt voort uit soortgelijke projecten als KenHem in Ede en als BijHem in Groningen”, zegt Bram Kramer. “Wij willen graag uitdelen, uitdelen van alles wat we ontvangen en bezitten. Dus hebben wij gekozen voor de naam DeelHem. We geloven dat je alles hebt ontvangen om uit te delen, inclusief je bezittingen en je talenten. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bij een gezin aan het klussen. Zo kan je mensen ondersteunen die geen vaardigheden, geen financiën, geen netwerk hebben of dat fysiek niet kunnen. Klussen is voor mij iets wat ik kan en daarmee kan ik anderen ondersteunen.
Zo doe ik ook pastoraat, zowel in de kerk als bij ons in de straat. Het evangelie is gratis, dus daar mogen we vrij en ongelimiteerd van uitdelen. Door bijvoorbeeld de buurtmaaltijden hebben we sponsoren. Er zijn mensen die tegen ons zeiden: we willen zorgen dat jullie vriezer altijd gevuld is met vis. Ontzettend specifiek, en die vis delen we uit door middel van de maaltijden.

We geloven dat we Gods liefde mogen uitdelen en mogen delen in het leven, omdat een mens niet bedoeld is om alleen te zijn. Daarom hebben op vrijdag die buurtmaaltijden, hebben we herbergkamers voor maximaal één maand, doen we pastoraal werk in de kerk en in onze straat, bieden we een ‘helpende hand’, hebben we een deelbibliotheek en doen we mee in het Huis van Gebed. Sommige dingen gaan vanzelf, die komen op je pad. Dan beslissen we of we het wel of niet doen. Helaas is er altijd meer werk dan we aan kunnen, de noodzaak is gewoon heel erg groot. Je hebt maar twee handen en een beperkt aantal uur in een week die je kan inzetten en dat is wel eens lastig.

Hoe wij pastoraal werk doen? Onze buren bijvoorbeeld zijn hier vorig jaar komen wonen. Dat zijn mensen die zoekende zijn, dus daar gaan we af en toe langs om te kijken hoe we kunnen helpen en of we iets voor ze kunnen betekenen, zowel in woord als in daad. Een andere buurvrouw is erg alleen. Zij eet hier wel eens en soms breng ik wat te eten bij haar langs. Dan kijk ik of er nog iets anders is waarbij ik kan helpen, met de post, een praktische vraag of iets anders. Er is nog een andere dame in de straat, zij is erg dementerend. Ik kijk eens in de twee dagen even bij haar om te zien hoe het met haar gaat. Dat zijn kleine voorbeelden van mensen, met wie we op de een of andere manier in contact zijn gekomen. Soms door dat je via via hoort dat er hulp nodig is, soms doordat je zelf met hen in contact gekomen bent. Maar ook na een eerste ontmoeting met de buurtmaaltijd. Het kan heel simpel zijn, door bijvoorbeeld de buurman te begroeten bij het buiten neerzetten van de container. Of door een opmerking te maken over het weer. Zo kunnen gesprekken starten en komt er contact.

We hopen uiteindelijk dat mensen open staan voor het evangelie. Niet, nu moet je ‘dit’ of ‘dat’, maar dat ze iets bij ons proeven en dan vragen waarom we doen wat we doen. Hierdoor kan je iets vertellen waarvan je hart overloopt. Ik geloof echt dat we geroepen zijn om licht te brengen in de levens van mensen die dat niet meer zien.’’

Kijk voor informatie over Deelhem op www.deelhem.nl

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI