Aafke Romeijn: “Het zoeken van troost vind ik heel makkelijk in de Bijbel.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

De 35-jarige Aafke Romeijn is schrijver, muzikant en journaliste. Ze kent de wanhoop en ze heeft een aantal zware depressies gehad. De kans is daardoor heel groot dat dit weer zal gebeuren. “In een depressie is alles duister, is focussen moeilijk en dan kan ik alleen kleine stukjes Bijbel lezen.” Ze kan zich daarom prima inleven in koning Saul, die bezocht werd door kwade geesten – de depressies van toen.

Aafke is in een vrijzinnig gezin erg antireligieus opgevoed. Maar haar katholieke oma had haar stiekem laten dopen. Misschien wel daardoor is ze juist altijd nieuwsgierig geweest naar het geloof. Er ontstond iets in haar, dat te maken heeft met geloof, God en de Bijbel.

Toen ze tijdens haar studie eens midden in een depressie zat en bijna niets kon hebben, schreef ze een zin op de muur. Het was een belangrijke zin uit Psalm 22: Mijn God, waarom heeft U mij verlaten? “Dat was zo’n krachtige manier om uitdrukking te geven aan de eenzaamheid die depressie geeft.”
De laatste jaren kwam er op een bepaalde manier liefde voor de Bijbel. Ze is daarin duidelijk: “Geef de Bijbel weer een kans in je leven. Het zal je goed doen. Het zoeken van troost vind ik heel makkelijk in de Bijbel.”

Vooral  de verhalen van Jezus in het Nieuwe Testament voelden als een verademing toen ze die begon te lezen. “Het was mijn man die me aanraadde om bij Matteüs te beginnen. Dan begin je tenminste met een verhaal en niet met verhalen die saai, traag en zwaar zijn. Een heel goed advies.

Het is onmogelijk te zeggen dat je ‘niks met de Bijbel hebt’, wanneer je opgegroeid bent in een land waar het christendom de cultuur heeft vormgegeven. We vieren allemaal Kerstmis, we gebruiken de hele dag Bijbelse spreekwoorden en gezegdes en onze normen en waarden zijn grotendeels de achterachterkleinkinderen van quotes van Jezus zelf.”

Foto (c) Laurette de Kievit

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI