Op weg naar Pasen

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Vastentijd, lijdenstijd of veertigdagentijd. Het is maar net waarop je het accent legt, uit welke geloofstraditie je komt.  Maar voor steeds meer christenen zijn die dagen een bron van inspiratie. Het zijn zes weken waarin we ons voorbereiden op de gebeurtenissen in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten inspireren, om in soberheid te groeien, om je uit te dagen om iets te laten. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.

Een aantal organisaties bieden tot Pasen een dagelijkse overdenking aan.
Bij Vrij Zijn maak je een reis langs de zeven wonderen van het kruis en bereid je je op deze manier voor op Pasen. Het eerste wonder van het kruis is het moment dat Jezus’ bloed voor de eerste keer vloeide in zijn laatste achttien uur op aarde. Dit wonder voorziet in de vergeving van onze zonden.
Het dagelijkse leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap neemt je tijdens de veertigdagentijd mee door het Marcus-evangelie. De centrale vraag in dit evangelie is: Wie was Hij? En aan wie maakt Hij zijn identiteit bekend?
Het Steunpunt Liturgie geeft ook een leesrooster uit met als thema Leven naar het koninkrijk. Wat leer je van het optreden van Jezus? Hoe praat Hij over de toekomst? Waarom heeft Hij het zo vaak over het koninkrijk? Maar met Pasen kijken we met een nieuwe blik naar Jezus’ koningschap.
Ook de jezuïeten kennen de veertigdagenretraite. Je ontvangt dan dagelijks inspirerende gebedsmeditaties uit de ignatiaanse traditie.

Ook zijn er organisaties die een veertigdagenkalender aanbieden.
Zo geeft Tear alweer voor de achtste keer zo’n scheurkalender uit. Het thema is dit jaar Opstaan. Dit is op het oog een gewoon woord, tot het moment dat Jezus er een dimensie aan gaf die niemand voor mogelijk hield. De kalender neemt je mee in de mooie kanten van het opstaan, maar laat ook zien hoe het vallen en de worsteling met jezelf, je omgeving of met God een onderdeel uitmaakt van het opstaan.
De protestantse gemeenten binnen de PKN geven een kalender voor verdieping uit die aansluit bij de campagne Sterk en dapper. Er staan gebeden, gedichten en bijbelteksten met uitleg in de kalender. Het thema nodigt je uit da te denken hoe krachtig Jezus zijn lijdensweg volbracht uit liefde voor ons. En hoe we anderen kunnen bemoedigen en stimuleren in het sterk en dapper zijn.

Voor wie geïnteresseerd is in de traditie van vasten is het boekje Vasten 40 dagen inspiratie verschenen. Er staan uitdagingen in om iets te laten of juist om iets te doen. Ook staan er interviews in met o.a.  Monic Slingerland (Trouw) en Pieter Omzigt (CDA) alsmede meditaties van de monnik Anselm Grün.

Wil je een weekend lang ondergedompeld worden in de betekenis van de zeven wonderen van het kruis, kom dan naar de Paasconferentie van Vrij Zijn op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

En wil je met je Bijbelkring de laatste 18 uur van Jezus meemaken, volg dan samen het interactieve programma op weg naar Pasen.

Andere ideeën zijn: een gezamenlijk sobere maaltijd, een vastenwandeling of een Schipholwake. Deze wake wordt elke zondag in de veertigdagentijd (14.00 uur tot 15.30 uur) voor uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde mensen bij het detentiecentrum Schiphol, Duizendbladweg 100 in Badhoevedorp, gehouden.

Wil je een liturgiesuggestie voor de stille week (vanaf de maandag t/m Goede Vrijdag) klik dan hier.
Voor suggesties met kinderen kun je o.a. hier terecht.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI