Op weg naar Pasen

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Vastentijd, lijdenstijd of veertigdagentijd. Het is maar net waarop je het accent legt, uit welke geloofstraditie je komt. Maar voor steeds meer christenen zijn die dagen een bron van inspiratie. Het zijn zes weken waarin we ons voorbereiden op de gebeurtenissen in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten inspireren, om in soberheid te groeien, om je uit te dagen om iets te laten. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.

Een aantal organisaties bieden tot Pasen een dagelijkse overdenking aan.
Het dagelijkse leesrooster van het Bijbelgenootschap neemt je tijdens de veertigdagentijd mee door het Matteüs-evangelie. Het thema is Overbruggen – 40 dagen tussen hemel en aarde. Tijdens dit leesplan sta je stil bij vragen als Waar sta ik? Waar ben ik onderweg naar toe? Wat houdt me gaande?
Als je liever luistert dan leest, dan is wellicht de podcast 40 dagen toeleven naar Pasen iets voor jou. In korte afleveringen van zo’n drie minuten wordt over de bevrijding uit Egypte en over Prediker, die nadenkt over de zin van het leven, gelezen en een verband gelegd met het leven en sterven van Jezus.
Het Steunpunt Liturgie geeft ook een leesrooster (tot aan Pinksteren zelfs) uit met als thema Een teken van leven. Hier staan lezingen uit Exodus centraal:  de slavernij, de uittocht uit die slavernij, de doortocht door de zee en uiteindelijk de grootste gebeurtenissen rond de Sinaï. Het gaat niet om een mooi geschiedenisverhaal maar om het opnieuw beleven ervan
Ook de jezuïeten kennen de veertigdagenretraite. Het thema is De morgen komt.  In de retraite gaat het om wachten, wachten op de morgen die komt. Niet afwachtend maar waakzaam en open uitzien naar licht, ook al is het duister voelbaar aanwezig. Je ontvangt dagelijks inspirerende gebedsmeditaties uit de ignatiaanse traditie.

Ook zijn er organisaties die een veertigdagenkalender aanbieden.
Zo geeft Tear opnieuw een scheurkalender uit. Het thema is dit jaar Bergopwaarts en de ontmoeting met God staat hierin centraal. Door in Gods aanwezigheid te zijn ontdek je hoe God je uitnodigt om zelf een revchtbrenger te worden. Ontmoetingen tussen God en mens vinden vaak plaats op of bij een berg. Naast de papieren kalender is er ook een digitale kalender beschikbaar.
Ook de protestantse gemeenten binnen de PKN geven een kalender uit. Het thema is Sta op! De kalender roept je op om op te staan en in beweging te komen voor anderen. Bijbelteksten, liederen, gedichten worden afgewisseld met een vraag om na te denken of een oproep om zelf aan de slag te gaan.

Ook voor activiteiten met kinderen zijn er verschillende materialen verschenen.
Het Bijbelgenootschap biedt voor zowel kerken, als voor zondagsscholen en voor gemeenteleden het veertigdagenproject Tussen hemel en aarde aan. Teksten uit Matteüs zijn leidend. Jezus brengt in de Bergrede en in de gebeurtenissen rond Pasen hemel en aarde bij elkaar, en daagt ons uit om dat ook zelf te doen.
Kind op Zondag biedt een gezinsboekje aan met als thema Een teken van leven. Dagelijks zijn er voorleesverhalen, activiteiten en tips. De verhalen van Mozes en de Israëlieten staan centraal in het boekje.

Er zijn ook enkele boekentips.
Voor wie geïnteresseerd is in de traditie van vasten is het boekje Vasten 40 dagen inspiratie verschenen. Er staan uitdagingen in om iets te laten of juist om iets te doen. In het boekje Kom en zie staat een leesplan. Je ziet op Jezus door de ogen van de gelovige van vroeger en nu. Wat zagen zijn en wat zegt dat ons? Ook lezenswaardig is het boekje Veertigdagentijd van Willem Owuweneel en Paulien Vervoorn. Aan de hand van het Lucas-evangelie vind je mogelijkheden om deze periode apart te zetten voor verstilling, verdieping en reflectie.

Wil je een weekend lang ondergedompeld worden in de betekenis van de zeven wonderen van het kruis, kom dan naar de Paasconferentie Het wonder van het kruis van Vrij Zijn op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. En wil je met je Bijbelkring de laatste 18 uur van Jezus meemaken, volg dan samen het interactieve programma op weg naar Pasen.
Pinstergemeente Immanuël volgt gedurende zes weken het werkboek De laatste 18 uur dat bij het wonder van het kruis behoort. Zij doen dit zowel in de kringen als in de diensten.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI