Kunstenaar Dané Vonk exposeert in de Fonteinkerk

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Tijdens de Feest van de Geest (26 mei t/m 6 juni) exposeert kunstenaar Dané Vonk een speciaal gemaakt kunstwerk in de Fonteinkerk.

Dané Vonk is zelf opgegroeid in de Fonteinkerk. Als kind was ze na de diensten bij de trappen voor de kerk te vinden, maar ook bij de fontein. Daar speelde ze met andere kinderen en ontmoette ze nieuwe mensen.
Omdat deze plek op de looproute naar het station ligt, vindt er gedurende de gehele dag veel beweging plaats. Vlak voor de Fonteinkerk staan mensen in de rij om bij een stalletje een bloemetje te kopen of een visje te happen. Ze gaan naar de kerk zelf of ze haasten zich voor de trein. Dankzij die dagelijkse dynamiek zag Dané deze locatie als goede inspiratie en als vertrekpunt voor het maken van haar installatie [een ruimtelijk kunstwerk].

Voor het creatieproces wilde ze de kerk en haar huidige bezoekers wat beter leren kennen. Daarom ging ze op bezoek bij verschillende gemeenteleden. “Ik heb met hen gesproken over de betekenis van Hemelvaart en Pinksteren. Maar ik heb hen ook gevraagd wat hen bezig hield gedurende de coronapandemie. Wat waren de voor- en nadelen? Tijdens die ontmoetingen kwam ik erachter hoe fijn het is om mensen weer fysiek te mogen zien en spreken. De warmte die je kunt voelen als je iemand echt even aankijkt is veel waard. Via de gesprekken en de huisbezoeken kwam ik voor even in hun leven en hun belevingswereld terecht.

Het uitgangspunt voor de installatie in de Fonteinkerk was om het uiteindelijk samen met de kerkbezoekers en de toevallige voorbijgangers te creëren. Door ontmoetingen tussen bekenden en onbekenden te laten plaatsvinden en deze vervolgens vast te leggen is er een bijzondere eenheid ontstaan. De cyanotype [fotografietechniek, bekend geworden als de ‘blauwdruk’] die ik hiervoor gebruikt heb, reageert op uv-licht. Tijdens zonnige dagen installeerde ik mezelf met lichtgevoelig papier, een bak water en een waslijn op het Frans Halsplein en wachtte ik op de voorbijgangers. De schaduwen van de handen die elkaar hier voor even vasthielden zijn op papier gevangen.

Ik kijk terug op bijzondere ontmoetingen, momenten van samen stil zijn, praten, elkaar leren kennen, luisteren, ongemak en rust.”

Klik hier voor het Feest van de Geest, met de (andere) locaties en openingstijden.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI