Matthaüspassion uitgelegd

De populariteit van de Matthaüspassion in Nederland is ongekend. Jaarlijks zijn er tussen de 100 en 200 uitvoeringen en voor veel bezoekers is dit het muzikale hoogtepunt van het jaar.
De eerste uitvoering in ons land is in 1870 en sindsdien vinden die vooral plaats in concertzalen. Met de gestegen populariteit doet in 1949 in Haarlem de eerste uitvoering in een Nederlandse vertaling zijn intrede. En ondanks de opkomende jeugdcultuur sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gaat de traditiegewoon door. Bij politici en andere hoogwaardigheidsbekleders lijkt er zelfs sprake van een Matthäus-hype, denk maar aan de uitvoeringen in Naarden of Leiden op Goede Vrijdag.

De Matthäus-Passion is een twee uur en 45 minuten durend muzikaal meesterwerk. In de vele aria’s klinkt de mooiste muziek met de lekkerste melodieën. En in de teksten worden diepmenselijke gevoelens verbeeld. Hoogtepunt voor veel mensen zijn het openingskoor en vooral de aria Erbarme dich (een smeekbede aan Jezus) de hoogtepunten. “Verraad om het ontrouw zijn aan jezelf en anderen, de schaamte daarover en de hoop op vergiffenis gaan iedereen aan.” En bij de laatste aria Mache dich, mein Herze rein (een rouwlied) weet iedereen dat het einde niet meer ver is. Het verdriet om Jezus’ dood wordt overstegen door een gevoel van hoop.

De Matthäuspassion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus, vanaf het Laatste Avondmaal tot zijn kruisiging, zoals dat is beschreven in het evangelie van Matteüs. Er zijn tientallen componisten die een Matthäuspassion hebben gecomponeerd. In de Matthäus-Passion van Bach is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren en een eenzame dood. Een intens verhaal dat nog steeds aanspreekt. Want of je nu gelovig of niet gelovig bent, de Matthäus zit vol menselijke en emotionele thema’s die iedereen herkent. Iedereen kan geraakt worden door de enorme zeggingskracht van Bachs muziek.

Op dinsdagavond 19 maart zal Sander Zwiep, een van de bekendere NPO Klassiek-presentatoren, de aanwezigen in het Verhalenhuis aan de hand van muziekvoorbeelden door het stuk loodsen. Hoe is de Matthäus opgebouwd? Hoe verhoudt de compositie zich tot andere muzikale verklankingen van het lijdensverhaal? Hoe heeft de uitvoeringspraktijk zich in de loop der tijden ontwikkeld? Waar schuilt het muzikale succes in?

Klik hier voor meer informatie en reservering. En wil je je alvast inlezen, klik dan hier of hier.

Datum: 19 maart om 20 uur
Locatie: Verhalenhuis Haarlem, Van Egmondstraat 7

 

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI