Een groene oase midden in een stad: tot rust komen in de Bijbelse beeldentuin

Een verwaarloosde kloostertuin achter een katholieke kerk in Hoofddorp is zo’n 25 jaar geleden op initiatief van Kees van Lent, de plaatselijk pastoor, omgetoverd tot een prachtige Bijbelse tuin met meer dan vijftig kunstwerken, en bomen, planten en kruiden met een Bijbelse symboliek. Als je daar op een mooie zomerse dag rondwandelt kan je genieten van deze groene oase en te gelijker tijd tot rust en bezinning komen. “Het is een plek om de drukte van alle dag van je af te schudden. Hier kun je tot rust komen, ook al heb je niets met de kerk.”

Op Hemelvaartsdag 2025 was deze tuin te bewonderen in het NPO-programma BinnensteBuiten. En een paar jaar eerder stond er in het blad Visie een mooi artikel/interview over deze ruim 1 ha. grote Bijbelse beeldentuin in Hoofddorp. De meeste van die vijftig beelden zijn gemaakt door beeldhouwer Karel Gomes (17 personages, 14 kruiswegstaties en 15 dodendans-beelden) en beeldend kunstenaar Antoinette Otten. Zusters van het Sint Liobaklooster in Egmond-Binnen maakten een aantal beelden die de schepping laten zien.

Voordat je de tuin binnentreedt, kom je voor de kerk al twee vijgenbomen tegen. Onder de vijgenboom rechts van de kerkdeur ligt een molensteen, onder meer verwijzend naar Johannes 1:48-49. Onder de linker vijgenboom ligt een rots, het symbool voor Godsvertrouwen.

Als je dan de tuin binnentreedt kom je eerst in de ‘boomgaard’. Tussen verschillende appelbomen kom je het beeld Eva, eerste vrouw tegen. Even verderop staat het beeld mevrouw Lot. Het zijn twee beelden die staan voor kiezen tussen goed en kwaad. Luisteren naar de stem van God of de eigen begeerte. Luisteren naar de stem van de engelen of het eigen verlangen.

Vlak hierna begint de begraafplaats. Hier staat het beeld Maria met kind precies onder een treurwilg, wier takken zich als ontfermende armen over haar heen buigen. Als je hier vandaan over het zijpad naar links kijkt, zie je het beeld van de worsteling van Jakob. Zo worden een vrouwelijk en een mannelijk beeld van Israël met elkaar verbonden. Kijk je recht vooruit dan zie je aan het eind van het hoofdpad het kruis.

Wanneer je het hoofdpad – dwars door de begraafplaats – richting dat kruis volgt, kom je langs het beeld de Abraham en Isaak. Aan het eind van het zijpad tref je het beeld de verloren zoon aan. Net als bij het kruis zijn dat twee verhalen waar de spanning vader versus zoon speelt. Abraham meent dat hij zijn zoon moet doden, maar een ram spaart diens leven. Jezus geeft Zijn leven, waardoor er nieuw leven komt. De vader van de verloren zoon gunt hem het leven.

Aan het eind van het hoofdpad is in de ‘woestijntuin’. Allereerst zie je hier het beeld de verrijzenis en langs de kant staan de bronzen kruiswegstaties. Deze vertellen in veertien verschillende taferelen het verhaal van het lijden van Jezus.

Na de laatste statie loop je vervolgens over de ‘eikenlaan’ richting de vijver. In de tegels rond deze vijver staat een ICHTUS-vis afgebeld. Het water verwijst naar de grens, bijvoorbeeld de Rietzee of de Jordaan. De biezen-driehoek in de vijver verwijst naar de Hebreeuwse jongen die in Egypte werd geboren.

Vervolgens kom je bij het labyrint, het is een kopie van het model uit de beroemde kathedraal van Chartres. Het lopen van het labyrint zegt ook iets over het leven met God. De weg achter Jezus aan is geen rechte weg, er zijn vaak bochten. Het ene moment voel je God dichtbij, het andere moment lijkt Hij ver weg.

In dit gedeelte van de beeldentuin vind je ook beelden van Bijbelse personen die lijden hebben meegemaakt: Hagar, Ruth en Job.
De wandeltocht eindigt in de ‘pluktuin’. Hier staan twee beeldengroepen: Joachim en Anna (volgens de apocriefe boeken de ouders van Maria) en de heilige familie.

De tuin is dagelijks geopend van zonsopgang (7.30 uur) tot zonsondergang (20.30 uur). Je kunt voor een kring of small group ook een rondleiding aanvragen. Maar de tuin is ook zelfstandig te bezoeken. Een groot aantal beelden heeft een QR-code, zodat je het verhaal erachter kunt beluisteren.

Hoewel de beeldentuin achter een rooms-katholieke kerk ligt, wordt deze mede draaiende gehouden door een groep enthousiaste protestanten.

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI-instelling.
Klik hier voor de ANBI-pagina.