Een gezegend huis – ook in coronatijd

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

De avondklok is weer ten einde! De maatregelen om het coronavirus speelruimte te ontnemen zijn iets versoepeld. Daarnaast is het toegestane bezoek thuis verdubbeld van één naar twee personen.  Hierdoor hebben we weer wat meer speelruimte gekregen. Eind mei – zo is de bedoeling – zal het huisbezoek tot vier personen per dag verdubbeld worden. Huiskringen worden dan weer mogelijk, maar ook gezamenlijke Bijbelstudie. Zo kan mijn, kan ons huis weer tot een zegen zijn.

Op onze vakantie in Oostenrijk (maar ook in het zuiden van Duitsland) komen we het veelvuldig tegen. Op de deurpost boven de deur, of gewoon op de houten deur zelf, staat met krijt geschreven: C+M+B, met het huidige jaartal eromheen. Het staat voor Christus Mansionem Benedicat: Christus zegene dit huis. In katholieke kringen is het ook bekend als de driekoningenzegen. Enerzijds omdat C, M en B de beginletters zouden zijn van de namen van de drie wijzen uit het Oosten: Caspar, Balthasar en Melchior. En anderzijds omdat die deurpost op driekoningen wordt beschreven. Er zijn ook mensen die deze letters koppelen aan de drievoudige openbaring van de Heer: Cana Magi Baptisma (bruiloft te Kana, aanbidding door de wijzen en de doop van de Heer).

Een zegen vragen voor je huis is het laatste jaar toch wel anders dan de voorgaande jaren. Het is een plek geworden waar veel mensen de hele dag noodgedwongen moesten verblijven: thuiswerken, thuisonderwijs, thuis de online-kerkdienst bekijken. En als je dan één persoon thuis ontving, moest die bijna drie maanden lang ruim voor 22 uur (en eerst zelfs 21 uur) vertrekken vanwege de avondklok.

Dat maakt die zegen zo bijzonder, of die nu op de voordeur staat of dat je deze afbeelding in de gang hebt hangen. Dat Christus mijn, jouw huis en al die andere huizen in de stad en in het hele land mag zegenen. Dat het niet alleen saaie verblijfplekken zijn, maar dat het plekken zijn die God heeft gezien. Plekken die Hij met Zijn trouw en met Zijn zorg beschermt. Zo vormen die vier muren om ons heen toch een zegen voor ons.

Heer, wij vragen uw zegen over ons huis, juist in deze coronatijd.
Dat het een woning mag zijn waarin wij ons thuis voelen.
Dat de sfeer getekend mag zijn door liefde en persoonlijke aandacht voor elkaar.

Zegen ons huis ook straks, opdat het ook ruimte mag bieden aan een migrant of onbekende.
Dat het een gastvrij onderdak mag zijn voor mensen die geen thuis kunnen vinden.
Een ruimte om op adem te komen voor ieder die dat nodig heeft.

Zegen zo ons huis Heer, dat er steeds vrede te vinden is,
moed om het uit te houden en gastvrijheid en liefde om te delen.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI