Wereldwijd worden we door deze coronacrisis langdurig geconfronteerd met nieuwe regels en dat leidt volgens antropoloog Jitske Kramer tot een collectieve cultuurshock. En een cultuurshock kan ons en onze maatschappij blijvend veranderen.

Zonder dat we het beseffen gingen we begin maart met heel Nederland – of eigenlijk een groot deel van de wereld – op een bijzondere groepsreis. Corona heeft ons in een collectieve wereldwijde cultuurshock gebracht. Onze gewoontes en routines worden in de war geschopt zonder dat we maar een stap buiten de deur zetten. We zoeken massaal naar het nieuwe normaal. Maar we zitten op dit moment in een tussentijd, waarin oude culturele regels ineens niet meer gelden en we moeten zoeken naar nieuwe regels.

Mensen niet meer mogen aanraken, op anderhalve meter door winkels en of je eigen werkomgeving slalommen, thuisonderwijs voor de kinderen, vergaderen op afstand, geen free hugs meer .. Culturele gebruiken worden doorbroken en je wordt gedwongen na te denken over zaken die voorheen vanzelf gingen. Wat in februari of begin maart nog goed was is eind maart of april opeens fout. Hierdoor ontstaat een emotionele mix van twijfels, angst en eenzaamheid, maar ook van rust en vechten voor het leven.

In een kort filmpje legt de antropoloog uit hoe we samen in een collectieve cultuurshock zitten. Misschien hebben we als lokale kerk ook te maken met het nieuwe normaal. Het is dus goed om al eens na te denken over de terugkeerfase, het moment dat de wereld weer open gaat. Hoe ga je als kerk om met de nieuwe rituelen?
Ze heeft ook een interview gegeven op NPO Radio 1.

Jitske Kramer is antropoloog en reist de wereld over om te leren van leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. In deze tijdens van corona reist zij vooral virtueel en kijkt zij dagelijks op internet om verhalen en patronen te vinden.

© 2021 Geloven in de Stad

Volg Geloven in de Stad: