[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
“Christelijke muziek is een wereld waar mensen geen weet van hebben.”
Zo luidde de kop boven een nieuwsitem op dinsdag 28 mei op de website van de NOS. “Hillsong op de EO-jongerendag, rapper Andy Mineo in Nederland en de band Elevation Worship op de planken in de IJsselhallen. Het is een drukke week voor liefhebbers van christelijke muziek. Dat zijn allang niet meer alleen kerkgangers.”
Het is overigens precies een jaar geleden dat de NOS op haar site een item beschreef met als kop “Voor elke mainstream act is wel een christelijk alternatief”. Je zou dit kunnen omschrijven als een parallel universum naast de seculiere muziekindustrie, voegde de redacteur er aan toe.
Maar het item van 28 mei was niet het eerste item over christelijke muziek die maand. Het begon met het bekend maken van het overlijden van zangeres Kinga Bán op maandag 6 mei. Zelfs een YouTube opname van het lied Vandaag, een van haar meest beluisterde nummers, was aan het artikel toegevoegd. Dit is van op dit moment al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken en beluisterd. Ook reacties op sociale media van bekende Nederlandse christenen als ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en staatssecretaris Paul Blokhuis werden geciteerd.
Een dag later schreef de online-redactie van de NOS een uitgebreid artikel over Bán op de website. Naast bekende christelijke muzikanten kwam opnieuw Paul Blokhuis aan het woord. “Bedankt Kinga voor de manier waarop je voor iedereen een voorbeeld bent in je sterke geloofsvertrouwen.” De zangeres was een vrouw die op een positieve manier over het naderende afscheid zong, getuige het lied Leef met volle teugen, dat ze onlangs nog had opgenomen. Met haar hele repertoire wist ze mensen te boeien waardoor de focus ook van haar eigen emoties overging op die van de luisteraar.
Ze zong over pijn die er kon zijn, maar er ook mag zijn. Het levens is immers niet altijd even gemakkelijk, maar er is altijd een houvast! Hiermee verwijzend naar God en het christelijk geloof. Met haar liedjes en haar openheid over de naderende dood hoopte ze dat mensen zouden zien dat de dood er helaas bij hoort. “Je hoeft niet bij de pakken neer te zitten als je weet dat je doodgaat.”
Op zaterdag 25 mei stond er een item over de EO-Jongerendag op de website. “Hier lijkt de samenleving anders” luidde de kop. Hierin werd een van de geïnterviewden geciteerd, die vindt dat de hier aanwezige mensen minder oordelend zijn. Er was ook een item over deze dag op het Jeugdjournaal.
Daarnaast werd het thema van de EO-JD toegelicht. “Beam the Light” is vrij vertaald van de Bijbeltekst waarin Jezus zegt het licht van de wereld te zijn. Een toepasselijk thema want uit onderzoeken blijkt er veel eenzaamheid, depressie en prestatiedruk onder jongeren te bestaan. “Wij zoeken naar iets om die duisternis op te vullen” zegt de presentator van die dag. God kan dat licht zijn, is de boodschap.
Ik wil nog even terugkomen op het meest recente artikel over de christelijke muziek. Het is een vermoedelijk juiste kop boven het artikel. Christelijke muziek is inderdaad een wereld waar veel mensen geen weet van hebben. Hiphop, rock, R&B, pop of metal, net als in de mainstream muziekwereld zijn ze ook in de christelijke muziekwereld vertegenwoordigd. Het gaat dus niet alleen om psalmen en gezangen of Opwekkingsliederen. Het is merkbaar dat de christelijke muziek samenvloeit met mainstream muziek. Zo is een wereldberoemde zanger als Justin Bieber met zijn geloof bezig en is hij niet bang om dat naar buiten te brengen. Hij schreef hierover op Instagram onder meer “Jesus has change my life. Easter is not about a bunny, its a reminder that my Jesus died on the cross for my sins and then rose from the dead defeating death! I believe this happened and it changes everything!”
Overigens is er een groot verschil tussen een christelijke artiest en een artiest die christen is. Bij de eerste artiest is het uitdragen van het geloof in e muziek een wezenlijk aspect van de eigen carrière. Die tweede artiest is open over zijn geloof maar dat maakt zijn/haar liederen niet meteen tot christelijke muziek behorend. Dat is scheidslijn soms vaag is, bewijst zangeres Britt Nicole weer. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om een christelijke zangeres te worden. Ik ben begonnen met nummers te schrijven over mijn eigen ervaringen met God. Ik merkte dat het heel herkenbaar was voor jonge mensen die door een moeilijke periode in hun leven gaan.”
Met deze artikelen maakt toch een breder publiek kennis met wat er binnen de christelijke muziek leeft en speelt. Door ook YouTube filmpjes toe te voegen kan de lezer ook luisteraar worden. De muziek van rapper Andy Mineo wordt op Spotify miljoenen keren beluisterd. “Dat kan nooit alleen gelovig volk zijn” zegt een dj van Groot Nieuws Radio.
[/column]
Contact
Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579
Geloven in de Stad is een ANBI