Burendag met jouw kerk

Heb je buren lief als jezelf! (Marcus 12:28-33)

Burendag is bedoeld om als buren gezellig met elkaar samen te komen en iets goeds te doen voor elkaar en de buurt. Waarom zou je daar als kerk niet aan meedoen? Het is een heel eenvoudige en natuurlijke manier om met mensen in contact te komen en te horen en ervaren wat je als kerk in de buurt zou kunnen betekenen.

In de Bijbel lezen we inspirerende verhalen over ontmoetingen van Jezus met verschillende mensen. Vaak staat er: ‘en Jezus zag hem of haar.’ Het is goed om je buren te zien. Wij kunnen misschien niet zo goed kijken als Jezus. Maar door mensen te zien, door aandacht te hebben voor mensen, door naar mensen te luisteren, voelen mensen zich gehoord en gezien en dat is belangrijk voor iedereen in de jouw straat of buurt.

Zet dus op zaterdag 27 september de deuren open en vier burendag. Je kunt dit als kerk doen voor jouw buurt/wijk maar ook als kring of bijbelstudiegroep. Zelfs als gezin in je eigen straat kan je de deur openen.

Missionair gemeente zijn begint met luisteren en aandacht geven. Deze dag is dus een heel eenvoudige en natuurlijke manier om met mensen in contact te komen. Als je de kerk- of huisdeur open zet kan je op een laagdrempelige manier mensen uit de buurt of je eigen straat ontmoeten en een praatje maken. Het is een mooie kans om met buurtbewoners een relatie op te bouwen, waarin het geloof op een natuurlijke manier een gespreksonderwerp kan worden.

Burendag kan ook een diaconale insteek krijgen. Want het Oranje Fonds, een van de initiatiefnemers, zegt: ‘Betrokken buren zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor hoeft te staan.’ Een snellere manier om er achter te komen wat er in de buurt leeft en wat je als kerk voor de wijk zou kunnen betekenen is nauwelijks denkbaar.

Er zijn verschillende manieren om een burendag met de kerk te organiseren. Denk aan een koffie of high tea met verse baksels of broodjes, een gezamenlijke maaltijd, een spelletjescircuit of speurpuzzeltocht, een buurtrommelmarkt of kleedjesmarkt. Iets meer tijd vergt de organisatie van een tentoonstelling met kunstwerken gemaakt door mensen uit de kerk en uit de buurt.

Op een aantal plaatsen in ons land is er in de week voor de burendag zelfs een gebedsweek ‘Bidden voor de buren’. Samen bidden is krachtig, motiverend en verandert jezelf en de wereld om je heen. Maar bidden voor de buren wil jou ook helpen om anders te kijken: Wie is mijn naaste? (Lucas 10:29-37)
Gebed brengt hoop. verbondenheid en beweging in onze buurt en in ons eigen leven.

Klik hier voor de officiële website van Burendag met tips, draaiboeken en downloads. Of klik hier hoe je meer kunt leren over de achtergrond van jouw buitenlandse buren.

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI-instelling.
Klik hier voor de ANBI-pagina.