BIJBEL IN bestaat 40 jaar

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Op 5 mei 2022 is het precies 40 jaar geleden dat de Bijbel In haar deuren opende. De Bijbel In is de christelijke boekwinkel in Haarlem. Zowel het bestuur als alle medewerkers zijn heel dankbaar dat het al die jaren mogelijk is geweest om niet alleen de Bijbel maar ook christelijke studieboeken, dagboeken, romans, wenskaarten cd’s en dvd’s alsmede cadeauartikelen te verkopen.

In 1982 is door een gezamenlijke inspanning van christenen uit verschillende kerken in Haarlem en Heemstede besloten de boekwinkel van Youth for Christ (met Bram Rietveld als bedrijfsleider) over te nemen. Die winkel was toen een jaar of tien gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 123. In de jaren zeventig was de evangelische sfeer binnen de YfC koffiebar en de boekwinkel nog een begrip in Haarlem. Maar daarna verdwenen eerst de Haarlemse koffiebars en vervolgens moest Youth for Christ om financiële redenen ook de boekwinkel afstoten.

De opening van de (nieuwe) Bijbel In werd door de ‘mannen van het eerste uur’ (Chiel van Ravenstein, Rien Heule, Koop Schaart en Paul Slik) als een gebedsverhoring gezien. Een oproep in de krant leverde precies genoeg financiële toezeggingen op om in 1982 van start te kunnen gaan.

In januari 1985 verhuisde men naar de overzijde op nummer 84. Dit pand kon voor een aantrekkelijke prijs voor tien jaar gehuurd worden. Maar toen de contractverlenging aan de orde kwam, bleek de huurprijs aanzienlijk verhoogd (marktconform) te zullen worden. Op dat moment heeft de Bijbel In een nieuwe stap in geloof gezet door het huidige pand aan de Gastvest 17a te kopen. Nadat met hulp van vrijwilligers het pand was verbouwd en opgeknapt, kon men in augustus 1994 naar het nieuwe onderkomen verhuizen. In 2004 heeft hier nog een verbouwing plaats gevonden en is het interieur gemoderniseerd.

Vanaf het allereerste begin heeft de Bijbel In zich dienstbaar willen maken voor een zo breed mogelijk publiek vanuit alle kerken in Haarlem en omgeving. Maar ook voor hen die op zoek zijn naar literatuur om God (beter) te leren kennen of die op zoek zijn naar (meer informatie over) de Bijbel. Daarnaast hebben er heel veel bemoedigende gesprekken plaatsgevonden. Dit gebeurde vaak juist met mensen die op zoek waren naar een bijbel.
De dagelijkse leiding van de winkel is in handen van betaalde krachten. Eerst was Bram de Witte bedrijfsleider, vervolgens Hinke te Lintum en nu Miranda van der Maarl. Ter ondersteuning zijn er veel vrijwilligers uit de verschillende kerken werkzaam.

De boekenmarkt heeft het sinds heb begin van deze eeuw behoorlijk moeilijk. Helaas ontkomt ook de Bijbel In niet aan het veranderend koopgedrag van zowel klanten als gemeenteleden. De omzet loopt al jaren terug, ondanks de recentelijk nog vernieuwde webshop. De Bijbel In – en zeker ook de etalage – heeft echter een toegevoegde waarde voor mensen die ‘op zoek’ zijn. Voor veel mensen is het bezoeken van een behoorlijke drempel, maar ervaren ze die minder bij het bezoeken van een christelijke winkel.

Ook als gemeentelid kan bijna continu bijdragen aan het in stand houden van de Bijbel In. Ze verkopen immers niet alleen Bijbels en christelijke literatuur, maar nagenoeg alle romans, studieboeken en andere literatuur die Bol.com ook verkoopt. Bol.com heeft echter geen magazijn en boekenvoorraad – en dus lagere kosten, maar ‘haalt’ alles uit het Centraal Boekhuis. Dit is de grootste boekenkast van ons land. De verkoopmarges die anders naar de Bijbel In vloeien, komen nu vaak terecht bij Bol.com. Met het bestellen (of rechtstreeks kopen) bij de Bijbel In in plaats van Bol.com maak je het dus mede mogelijk dat de Bijbel In nog kan voortbestaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om de Bijbel In financieel te ondersteunen met een gift. Ook kan je een vriend van de Bijbel In worden, klik daarvoor hier. Met die financiële ondersteuning kan de Bijbel In bijvoorbeeld het onderhoud van het winkelpand bekostigen en de winkelinrichting vervangen. Verder is de Bijbel In altijd op zoek naar medewerkers om in de winkel te assisteren. Klik hier om dit aan te geven of om meer informatie hierover te krijgen.

Het is het gebed van zowel alle medewerkers als van het bestuur dat ook in de toekomst voldoende financiële middelen en gemotiveerde medewerkers beschikbaar zijn om dit mooie werk in Gods koninkrijk te kunnen voortzetten.

De Bijbel In wil het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bij besteding van minimaal 20 euro krijg je in de week van 10 t/m 14 mei een leuke attentie alsmede een kop koffie of thee met een traktatie.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI