Bidden tijdens ramadan

Voor veel moslims in de wereld begint maandag 11 maart de ramadan, de islamitische vastenmaand, maar er zijn ook moslimlanden waar de ramadan op dinsdag 12 maart begint. Dat komt omdat moslims internationaal verschillende metingen hanteren.

In elk geval markeert de ramadan voor veel moslims het begin van een maand waarin tussen zonsopgang en zonsondergang niet mag worden gegeten of gedronken. Ook andere vormen van genot zijn verboden. Het is verder een periode van samenzijn, goeddoen en bezinning. Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf religieuze plichten (‘zuilen’) van de islam.

Moslims geloven dat de kans dat God hun gebeden hoort en hen genadig is, tijdens ramadan groter is dan in de rest van het jaar. Voor christenen is dat een goede aanleiding om juist in deze periode voor moslims te bidden, dat Jezus zich aan hen bekend maakt. Tijdens de ramadan zijn veel moslims ze serieuzer bezig met hun geloof en op zoek naar een ontmoeting met God. In deze maand is de kans dat God hun gebeden hoort en hen genadig is, groter is dan in de rest van het jaar.

Gebed verandert harten van moslims maar ook van onszelf. Door gebed gaan we ook zelf anders naar de moslims om ons heen kijken en wordt ons hart zachter. Als dat zo is, kunnen we ook de stap naar moslims maken en met hen spreken over hoe God niet alleen een profeet zond met een boek, maar dat het levende Woord van God zelf naar de wereld kwam.

De ramadan eindigt als  er na zonsondergang opnieuw een wassende maan aan de hemel verschijnt. Dat wordt gevierd met het drie dagen durende Suikerfeest, dat dit jaar naar verwachting op 9 april begint.

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI