Weer twee ‘broers’ die één zijn: Unie en ABC

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Na een kerkenfusie in mei zijn op 15 juni 2023 de Unie van Baptistengemeenten en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten gefuseerd. Het kerkgenootschap gaat voorlopig door onder de naam Unie-ABC.

Zo’n tien jaar geleden is in beide beide kerkgenootschappen het verlangen gegroeid om samen in eenheid op te trekken. Niet uit noodzaak, maar in reactie op het verlangen naar en gebed om eenheid van Jezus zelf. Door de fusie kunnen de beide kerken samen meer betekenen  voor elkaar en voor de omgeving.

Belangrijke en onderscheidende kenmerken zijn het geloof in Jezus Christus als Heer en Verlosser, de centrale rol van de Bijbel, de doop van gelovigen en de missionaire gerichtheid. Alle plaatselijke gemeenten zijn zelfstandig.

Het nieuwe kerkverband bestaat uit 135 plaatselijke baptisten-, CAMA- en evangelische gemeenten. Naast Nederlandstalige gemeenten zijn er ook Ghanese, Chinese, Arabische, Braziliaanse en Myanmarese (Birmese) gemeenten. Samen hebben ze zo’n 25.000 leden en 7.500 jongeren en kinderen. Ook is er een eigen opleidingsinstituut: het Baptisten Seminarium.

Unie-ABC is aangesloten bij de BWA, het netwerk van de wereldwijde baptistenfamilie. Hierbij zijn 51 miljoen leden in 128 landen betrokken. De CAMA gemeenten behoren tot de internationale zendingsbeweging AWF, die wereldwijd ruim 6 miljoen leden kent, verspreid over 88 landen.

Bij een nieuwe kerkgemeenschap behoort ook een nieuw logo (zie hiernaast).
De druppelvorm verwijst naar de doop als kenmerkende eigenschap van de kerkgemeenschap. De veelkleurigheid verwijst naar de diversiteit van de aangesloten gemeenten, die elkaar toch ook grotendeels overlappen. Het kruis geeft aan dat Christus centraal staat in onze geloofsgemeenschap. De kroon verwijst naar het koningschap van Jezus en brood en vis verwijzen naar de wonderbare spijziging.

In onze regio behoren de Baptistengemeente Haarlem, de Baptistengemeente IJmuiden, CAMA Aalsmeer, de Evangelische Gemeente De Verandering (Beverwijk) en de Baptistengemeente Heemskerk tot Unie-ABC.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI