Update Gasten in de Stad

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Update Gasten in de Stad 11/2016, 31 augustus 2016

De vakantie is voorbij. In de afgelopen weken waren er allerlei ontwikkelingen rond vluchtelingen en statushouders in Haarlem. We praten jullie graag bij. Allerlei nieuws en feitjes die ook voor jullie kerk- en gemeenteleden interessant zijn. Dus geef het door!

De Koepel gaat vervroegd dicht.

Dat bericht zorgde de afgelopen weken voor flink wat consternatie, zowel bij Koepelbewoners als bij vrijwilligers. Beoogde sluitingsdatum is 1 oktober, maar het is de vraag of dat gaat lukken. In de koepel zijn nog 270 bewoners, waarvan ongeveer de helft status heeft. In totaal zijn er in de Koepel 57 statushouders die aan Haarlem zijn toegewezen. Beloofd is dat zij zullen worden herplaatst in Amsterdam en Alkmaar. De rest van de Koepelaars zal uitwaaieren over het land.

Natuurlijk leven er veel vragen bij Koepelbewoners – over de logeerregeling, over bagageopslag en veel andere praktische zaken. Een team vrijwilligers zal de komende tijd drie keer per week in de Koepel aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Onze activiteiten gaan door!

Dat de Koepel dicht gaat, betekent niet dat het werk van de kerken en de coördinatiegroep erop zit. Integendeel! Dit jaar komen er nog 216 statushouders naar Haarlem. In 2017 moeten we rekenen met 400 nieuwe Haarlemmers! Al die mensen willen we op weg helpen in onze mooie stad en ook kennis laten maken met de kerken.

Daarnaast is de situatie in en rond Syrië/Irak/Turkije is op dit moment zo explosief; elk moment kan er een nieuwe stroom op gang komen.

We blijven dus voorlopig iedere vrijdagavond voetballen. De ontmoetingsmiddag die we in juli hielden in het Open Huis bleek in een behoefte te voorzien. Ook die activiteit gaan we regelmatig herhalen.

 Logeerregeling

Een AZC in Amsterdam of Alkmaar, dat is voor de meeste Koepelbewoners die zich willen binden aan Haarlem niet te verteren. Zij willen gebruik gaan maken van de logeerregeling. COA biedt een vergoeding van 100 euro per week, die de statushouder (deels) aan het gastgezin kan geven. De statushouder mag maximaal 3 maanden blijven. Wilt u in uw omgeving polsen of er mensen zijn die ruimte over hebben, in hun hart en in hun huis? Er zijn veel logeeradressen nodig!

Komende week organiseert Hotel de Koepel een informatiebijeenkomst over deze regeling voor geïnteresseerden.

Woensdagavond 7 september om 20.00 uur bij Stem in de Stad, Nieuwe Groenmarkt 22. Graag van te voren opgeven: hoteldekoepel@hotmail.com

Actiegroepvergadering

We hebben volop ideeën voor meer activiteiten voor statushouders. Zo willen we ook graag met hen nadenken over zingeving en spiritualiteit. Maar daarover vertellen we jullie meer op de komende actiegroepvergadering. Die vindt plaats op woensdag 28 september aan de Amsterdamstraat. We beginnen om 20.00 uur.

Verder op de agenda:

Op 17 september organiseren we, misschien wel voor de laatste keer, de meet and eat. Opgeven kan via https://www.meetandeathaarlem.nl/gastgezinnen/

Voor wie genoten heeft van Kinan Azmeh: hij geeft, ook op 17 september, een concert tijdens het Morgenlandfestival in Amsterdam. https://www.morgenland-amsterdam.com/programma

Gave organiseert op zaterdag 24 september een trainingsdag in Barneveld voor iedereen die betrokken is bij vluchtelingen. De kosten zijn 10 euro. Workshops gaan over o.a. de situatie in Syrië, delen van je geloof, de islam, juridische ondersteuning, taalondersteuning en traumaverwerking. Van harte aanbevolen! Opgeven kun je je op www.gave.nl

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI