Stadsklooster bestaat één jaar

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Het Stadsklooster Haarlem bestaat één jaar. Dat wordt gevierd met een stilteconcert op 27 oktober in de Groenmarktkerk. Tussen 16 en 17 uur is er een uur lang prachtige muziek, afgewisseld met stilte.

Op 28 oktober 2018 is het Stadsklooster van start gegaan. Na bijna 600 jaar komt de kloosterstad Haarlem weer tot leven. Een speciaal gemaakte kaart van Haarlem rond 1450 geeft de stad weer een gezicht. Het is een stad met stadsmuren, armoede en geschreeuw, maar zonder uitlaatgassen en riool. Maar wel een stad met destijds heel veel kloosters.

Het Stadsklooster Haarlem wil wat verdwenen is weer teruggeven aan de stad: op een moderne manier en op meerdere plekken in de stad tot rust kunnen komen, naar muziek kunnen luisteren of iets kostbaars in iets ouds kunnen ontdekken. Een plek waar je de dagelijkse sleur even kunt doorbreken en misschien wel kunt groeien in wie je bent en wat je wilt. Het zijn plekken waar je met of zonder woorden, met je hoofd of met je hart, alleen of samen kunt zijn. Plekken waar je misschien iets vindt wat je raakt.
Op deze wijze wordt rust en bezinning, waar de oude kloosters voor stonden, weer actueel.

Er zijn verschillende plekken waar een deur voor je open staat. Deze bevinden zich vooral in het centrum van Haarlem en ze zijn op verschillende momenten geopend. Denk aan de Grote 0f Sint-Bavokerk, de Josephkerk, de Groenmarktkerk, de Doopsgezinde Kerk, de Lutherse kerk en de Fonteinkerk. Kerken  worden gebruikt omdat ze al op een natuurlijke manier uitnodigen tot stilte en/of meditatie. Maar er zijn ook niet-religieuse plekken die meedoen aan Stadsklooster Haarlem, zoals de Vleeshal, Zang en Vriendschap en de Antonius Gemeenschap.

Klik hier voor alle locaties. Vervolgens kun je zien wat je op die locatie op welk moment kan doen. Op de ene plek is stilte meditatie of middaggebed, op een andere plek is inloop of ontmoeting.

Wil je eens over de ervaring van een retraite in de stad Haarlem lezen, klik dan op de blog van Laura Freling.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI