Reformatie- wandeling + Luther tentoonstelling

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Op 31 oktober 1517 spijkerde de Augustijner monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk van Wittenberg. Een markant begin van de grote beweging van de reformatie. Op tal van plaatsen in Europa wordt dit gedenkwaardige moment gevierd. En wat kan de reformatie ons leren in een tijd die zo naarstig op zoek is naar een verhaal dat niet uitsluit maar verbindt.

In Haarlem is er een heel weekend aandacht voor de reformatie met als thema Uit Een. Klik hier voor meer informatie over 29 oktober, zowel over de oecumenische viering op zondagmorgen en de activiteiten in de Grote of St. Bavokerk in woord, in spel en in klank.

In het kader van 500 jaar Reformatie heeft Rineke Nieuwstraten een speciale wandeling door Haarlem bedacht, de zogeheten Reformatiepunten. Deze loopt langs o.a. De Gang, de ingang van de Doopsgezinde Gemeente, de Grote of St. Bavokerk, de Janskerk, de Lutherse Kerk en het Luthers hofje. Frappant is dat het stratenpatroon van Haarlem nauwelijks door de Reformatie is veranderd. Klik hier voor de route van deze wandeling. In het kerkblad van de Doopsgezinde Gemeente staat een beschrijving van een deel van de route.

Wie was Maarten Luther nu precies? Hervormer, revolutionair, populist, antisemiet, fundamentalist, vervloekt of heilig? In het Utrechtse Museum Catharijne Convent kan men tot en met 28 januari de tentoonstelling Luther op zoek naar de onbekende man achter 500 jaar Reformatie. De tentoonstelling neemt de bezoeker in woord, beeld, muziek en spot mee naar de roerige tijd aan het eind van de middeleeuwen. De actie van Luther verdeelt Europa niet alleen politiek en maatschappelijk maar ook religieus. Maar wat dreef hem tot zijn daad?

En wil je meer weten of lezen over Maarten Luther, bekijk dan eens de nieuwsbrief van de Bijbel In met allerlei publicaties over hem.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI