Maria vraagt elke keer: “Mag ik bidden?”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Van overwerkt naar perspectief voor een nieuwe opleiding. Maria hoopt opnieuw te kunnen beginnen.

Maria is zeven dagen per week aan het werk om haar rekeningen te kunnen betalen, als ze op een dag de Woord en Daad Kringloopwinkel binnenloopt voor een matras. Hier ontmoet ze Wendy en Anja, trajectbegeleiders die de vrijwilligers in de winkel en de koffiehoek begeleiden. Samen praten ze over het leven en het leven van Maria in het bijzonder. Waarom komt ze naar de winkel en hoe gaat het met haar? In dat gesprek herkent Anja een behoefte en vraagt ze aan Maria of ze geen vrijwilligerswerk in de winkel of de koffiehoek wil komen doen.

”Ik vergeet die vraag van Anja nooit meer. Ik moest eigenlijk een beetje lachen om de vraag. Ik zei: Ik heb geen tijd. Ik heb al zoveel werk, want ik moet alle rekeningen betalen.” Maria was aan het werk als schoonmaakster, of zoals ze het zelf liever noemt, interieurverzorgster. Als de bedrijven waar ze werkt door corona sluiten of zelfs failliet gaan, verliest ze haar werk en komt ze in aanmerking voor verschillende tegemoetkomingen. Voor haar een geschenk: ze heeft tijd. ”Dank U, mijn God.”

De tijd die hierdoor is vrijgekomen wilde Maria in de kringloopwinkel besteden. ”Wendy en Anja zijn speciale vrouwen. Zij zorgen voor licht in mijn leven. Het vrijwilligerswerk in de winkel is speciaal. Het betekent voor mij sociaal contact met andere mensen. Dat geeft mij steun.” Door haar werk in de winkel en de koffiehoek kan Maria de Nederlandse taal leren en ervaring opdoen. Iets wat niet verplicht is, maar wat ze graag wil. ”Ik doe het voor mijzelf. Ik wil beter Nederlands spreken. Ik leer heel veel van de verschillende culturen die hier allemaal komen. Ik ben blij hier. Het is moeilijk om alleen thuis te zijn. De goede tijden die ik hier beleef, geven mij kracht om door te gaan.”

Elke keer als ze de winkel binnenkomt, ook op dagen dat ze niet werkt, is het eerste wat ze vraagt: “Mag ik bidden?” Hoe de situatie ook is, wie of wat er ook is, dat is geen probleem: “Kom, eerst bidden.” Maria vertelt dat ze alles in haar gebed kwijt kan en dat ze merkt dat het haar steun geeft. ”Het leven is moeilijk. De kerk, Jezus, God, zij kijken niet naar mijn rugzakje. Ik mag mijn lasten aan Jezus geven.”

Als je Maria naar haar dromen vraagt, vertelt ze dat ze hoopt dat de nieuwe locatie van de kringloopwinkel en Het Open Koffie Huis een bruisende plek in de wijk mag worden. ”Voor mijzelf hoop ik een nieuw leven te beginnen. Nu eerst Nederlandse les, maar ik zou heel graag de opleiding verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) bij het NOVA College willen gaan doen. Ik moet nog kijken hoe en wat, want ik moet dan én werken én leren.”

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI