Jos Leijenhorst: ”Geloof en werk kunnen combineren is een voorrecht.”

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Jos Leijenhorst geeft bij Pro Life handen en voeten aan zijn geloof. 

Jos heeft een volle agenda. Hij is getrouwd en vader van drie jonge kinderen. In het dagelijks leven is hij, na onder andere een jaar Bijbelvertaalwerk in Kameroen, nu alweer drie jaar directeur bij een christelijke zorgverzekeraar. Daarnaast zit hij in de oudstenraad van Pinkstergemeente Immanuel, in het bestuur van stichting Marriage Week en is hij trainer van het voetbalteam van een van zijn zoons. Bovendien traint hij om zelf binnen vijf jaar een complete triatlon (4 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen) te voltooien.

Toch ervaart hij zijn leven niet per se als druk. “Er zijn weken dat er teveel samenvalt, ook in het leven van mijn vrouw Hinke. Dan is het even niet leuk en kan ik mij gekke henkie voelen. Maar ik zit beter in mijn vel als mijn bord vol ligt. Het lukt gelukkig goed om in mijn hoofd rust te behouden en te begrenzen.” Natuurlijk vraagt het wel keuzes. “Ik kijk geen series, zou meer willen lezen en er zijn veel mensen die ik graag veel vaker zou ontmoeten.”

God is het fundament. “Keerpunt in mijn leven was rond mijn 21e toen ik ontdekte wie Jezus werkelijk was. Het bracht mij op het punt dat ik niet langer vanuit veroordeling naar mijzelf hoefde te kijken. En evenmin naar anderen. Ik voel mij daarom verbonden met christenen uit veel verschillende kerken. We zitten er echt allemaal een beetje naast.”

Jos heeft het naar zijn zin bij zorgverzekeraar Pro Life. “Ik voel me bevoorrecht dat ik geloof en werk mag combineren. Het geloof geeft ook een extra dimensie aan de samenwerking in het team en het contact met klanten. Uit alle christelijke stromingen zijn mensen bij ons verzekerd.”
Sinds zijn komst heeft Pro Life werk gemaakt van het helpen van mensen bij het maken van goede en gezonde keuzes. “Mensen denken al snel aan abortus en euthanasie bij onze naam. Dat zijn maatschappelijk beladen thema’s. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat wij als samenleving altijd in gesprek blijven over deze ethische dilemma’s. Er zitten zoveel kanten aan, aan de randen van het leven is het schipperen. Met alleen standpunten veranderen we de wereld niet. Onze ambitie is om bij te dragen aan de gezondheid van klanten en niet-klanten.”

Vanuit de Bijbel hebben we de opdracht gekregen voor elkaar te zorgen. Daarom heeft de verzekeraar een speciaal programma opgezet: Geloof & Gezondheid. “Gezonde keuzes maken is makkelijk als je het samen doet. Daarom gaan we zes weken lang met zoveel mogelijk mensen tegelijk aan de slag. Gezondheid gaat bij ons over voeding, beweging, ontspanning, maar ook over bezieling. Dan gaat het over zingeving en verbondenheid. Verbondenheid met God, anderen en jezelf. Ten diepste gaat gezondheid over bestemming: kunnen doen wat je wilt en wat God beoogt.” Dat betekent overigens niet dat gezondheid gaat over een leven zonder beperking. “Gezondheid is niet maakbaar. Het is bidden en werken, afhankelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. En: juist in het ingewikkelde van het leven kan ook veel betekenis zitten.”
Er werken zo’n dertig experts mee die hun kennis delen. Het programma, bestaande uit o.a. een eet- en beweegplan, een online retraite en een dagelijkse lectio divina (een manier om dichter bij Gods hart en Woord te komen) is te volgen via Groot Nieuws Radio of als podcast via de website van Pro Life. “We kijken naar gezondheid vanuit een Bijbelse visie op lichaam, ziel en geest. En voor mij is herkenbaar wat Paulus zegt: ‘Waarom doe ik zo vaak wel wat ik niet wil en niet wat ik wel wil.”

Wil je meer weten over het programma Geloof & Gezondheid of zelf meedoen? Meld je dan hier aan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het is niet nodig klant te zijn bij Pro Life.

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI