Casestudie: Goede Herderkerk

Erik: ‘’vlak na de corona-crisis, begon het idee te leven om mensen uit de kerk en uit de buurt die dat nodig hadden uit te nodigen voor wat gezelligheid. Ons kerkgebouw stond doordeweeks (buiten de kerkelijke activiteiten) leeg, dus er was ruimte om wat te gaan doen. Op een gegeven moment kwam Erik met iemand in gesprek die regelmatig huiskamers in de stad bezocht Hij gaf aan dat er in Haarlem Noord niet zoiets was. Dat was een bevestiging voor mij dat die plek waar ik aan dacht, er moest komen.

Johan en ik zijn beiden mensen die niet te veel over de dingen praten, maar vooral willen gaan doen. We wilden onze schouders zetten onder een inloop-huiskamer, dus zogezegd zo gedaan. We hebben flyers in de bus gedaan, een aantal vrijwilligers gevraagd en op de eerste vrijdag koffie gezet en de vlag buiten gezet. Voor corona organiseerden we als kerk ook buurtmaaltijden, maar dit was ondertussen al een tijd gestopt. Nu wilden we dit graag weer voortzetten en is er op elke derde vrijdag van de maand inloop met aansluitend een maaltijd. 

Een deel van de bezoekers zijn mensen uit onze eigen gemeente en verder is het vooral uit de directe omgeving van het kerkgebouw. Je leert hierdoor ook de mensen uit de eigen gemeente beter kennen dan tijdens het bakje koffie op de zondag na de dienst. Je ziet dat er ook eenzaamheid is onder die mensen. Ze komen voor een kopje koffie en een praatje. Het lijkt niet veel, maar het is voor een aantal mensen iets waar ze op de maandag al naar uit kijken. 

Om nog meer mensen uit te nodigen, is er een kledingwinkeltje bijgekomen. Daar vind je ingezamelde kledingstukken, die in het bijzaaltje tijdens de inloop worden verkocht voor een zacht prijsje. Daardoor zijn er ook weer nieuwe mensen gekomen, die we mogen ontmoeten aan de koffietafel. In het begin waren we met negen bezoekers al blij. Nu zijn er tijdens een normale inloop gemiddeld twintig en met de maaltijd rond de veertig bezoekers. Ook in de kledingwinkel zijn mooie gesprekken Zo weten we bijvoorbeeld van een vrouw die na het overlijden van haar man naar de winkel kwam en daar haar verhaal even kwijt kon. 

Zo is er ook een meneer die hier in de straat woont. Hij en zijn vrouw hebben beiden niet een al te geweldige gezondheid. Op een avond van de open maaltijd zijn zij met hun dochter hier naartoe gekomen. Nu komen ze regelmatig en als het hun qua gezondheid niet lukt, dan brengen we een deel van de maaltijd bij hen thuis. 

Het is fijn om voor een ander wat te betekenen.

Onze wens is om een open huis te zijn voor mensen die dat nodig hebben. In de vorm van gezelligheid en persoonlijke aandacht. We bieden een luisterend oor en een warme plek om te komen. Op die manier mogen we iets van de liefde van Jezus uitstralen.

Zo is één van onze bezoekers na een aantal keren bij de inloop geweest te zijn, bij onze zondagse dienst geweest. En inmiddels schrijft hij liedjes over de liefde van God. Die liefde van God, daar doe je het vanuit en daar doe je het voor.’’

Lees hier meer casestudies

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI