Ook in Oekraïense schuilkelder is het biddag

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

In verschillende kerken in ons land wordt vandaag Biddag voor gewas en arbeid gehouden.

Maar opnieuw is het een biddag in crisistijd. Viel in 2020 de biddag voor gewas en arbeid samen met het begin van de coronatijd, twee jaar later woedt er een oorlog op het Europese continent.

Er zijn kerken die in de hierbij behorende gebedsdienst aandacht besteden aan Oekraïne: het is de veertiende dag van de oorlog aldaar. Schrijver en dichter Ria Borkent schreef met het oog op het conflict in Oekraïne een speciaal lied: Hoe kan er in de wereld vrede zijn?

Opperrabbijn Rabbi Yaakov Dov Bleich van de Joodse gemeenschap in Oekraïne heeft eind februari alle Joden en christenen opgeroepen om gezamenlijk Psalm 31 te bidden voor het oorlogsgeweld waaronder het land gebukt gaat. Inmiddels is Psalm 31 in Oekraïne de psalm geworden die velen aanmoedigt en troost in deze vreselijke tijd van oorlog en geweld. Oekraïense kinderen, jongeren en volwassenen lezen de psalm vers voor vers vanuit een schuilkelder, een souterrain vol verwarmingsbuizen, een park of een garage. Niet om te bidden voor een gunstig groeiseizoen en een goede oogst, maar wel voor vrede voor hun land.

Marien Kollenstaart, hervormd voorganger in een Rotterdamse Vinex-wijk, was geraakt door het lied ‘Gebed voor Oekraïne’ dat Oekraïners in schuilkelders en opvangcentra zingen. Dit lied heeft hij zo goed mogelijk proberen te vertalen.

Op een biddag voor gewas en arbeid past ook het gebed om vrede en rust in het land en gerechtigheid in deze wereld. In de Bijbel zijn die zegeningen vaak met elkaar verbonden.

De hoofdredactie van het RD verwoordt het mooi. De strijd op het wereldtoneel is onderdeel van een geestelijke strijd. Schuilplaatsen, humanitaire corridors en wapenstilstand zonder bekering brengen geen sjalom, geen werkelijke vrede en gerechtigheid en bieden dus slechts tijdelijke bescherming. Voor Oekraïners geldt daarom dezelfde vraag als voor Nederlanders: van wie verwachten wij het? Van sancties, de NAVO, Poolse straaljagers? Een tienermeisje in een schuilkelder in Oekraïne zegt: „Maar ik vertrouw op U, o Heere, ik zeg: Gij zijt mijn God.”

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI