Het EK-lied: een hymne voor de kerk?!

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

25 jaar geleden begon Alpha in ons land als een klein initiatief door een paar enthousiastelingen. Een handje vol kerken startte in 1996 met het geven van een Alpha. Beetje bij beetje kwamen mensen tot geloof. En inmiddels wordt er op zo’n 1.000 plaatsen een Alpha gegeven aan diverse doelgroepen.

Onlangs spraken de huidige en voormalige directeuren hierover in de podcast De kansen voor de kerk. Zij gaven aan dat in de jaren negentig er een gevoel van malaise heerste in de kerk. “Er was weinig optimisme en nauwelijks aanwas van buiten de kerk. Maar met Alpha gebeurde dat wel en dat gaf hoop. Alsof God de kerk niet vergeten was en Hij zich nog steeds met de kerk in ons land wilde bemoeien. Er was een verlangen en een verwachting die er lange tijd niet meer was geweest.”
Die malaise is niet over, maar er is wel hoop. Mensen werden toen geraakt door het evangelie van Jezus Christus. En christenen bloeiden geestelijk op. Mensen in de kerken zelf grepen de kans aan en nodigden andere mensen uit in hun huizen, in hun kerken en op hun Alpha.

Nu, 25 jaar later is dat niet anders. Meer dan 5.000 mensen in het land dragen jaarlijks bij om een Alpha in hun kerk tot een succes te maken. Maar tijdens de coronacrisis zijn de kerken in een extra moeilijke periode terecht gekomen en kijken we allemaal uit hoe kerk-zijn er na de lockdown uitziet. En dan klinkt ineens het officiële UEFA EURO 2020 lied We are the people. (UEFA EK 2020 Song)
Het is een profetie, een hymne voor de kerk in Europa. We mogen opstaan met verlangen en verwachting. En wij zijn de mensen, waar we zelf op hebben gewacht. Uit de ellende, uit de plek van gebrokenheid waar de overwinning is behaald, mogen we opstaan en de liefde, die we zelf ervaren hebben, uitdelen. Met open handen mogen we anderen uitnodigen en de kerk inrichten en opbouwen op een manier dat mensen zich daar welkom voelen en een ontmoeting mogen hebben met Jezus Christus.
Soms wachten we op iemand of iets hogers om ons uit een bepaalde situatie te halen. Maar God heeft ons alles gegeven om het werk te doen, met al onze kwaliteiten en fouten. Er is niemand anders. Hij heeft ons zijn Geest gegeven, de Helper. Het is onze keus of wij geloven dat Hij door ons heen kan werken, ook al zijn we niet perfect.

Elke keer als er op het EK 2020 een wedstijd wordt gespeeld, zal je dit lied horen. Laten we dan samen meebidden: “Kom Heilige Geest, kom en help ons om de mensen te zijn waar we opgewacht hebben.”

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI