Go tell it on the mountain

[column width=”3/5″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Zondag 22 december 17 uur (resp. 20 uur). De kleine zaal in de Pilharmonie Haarlem zit stampvol. Er is geen plekje meer vrij en ook het podium is volledig gevuld: een heus koor, solisten en een band. Go tell it on the mountain kan van start gaan.

Van te voren is het aangekondigd als een unieke Gospel Chritsmas Experience. Het beloofde een voorstelling te worden met de bekende kerstklassiekers, maar dan met de swing van de Amerikaanse Gospelmuziek. Nou, dat hebben we kunnen ervaren. Twee deelnemers aan het speciaal samengestelde projectkoor delen hun ervaring.
Go, tell it on the mountain zelf is een zogeheten Afro-American spiritual, een lied dat werd gezongen door mensen die in de 17e en 18e eeuw als slaaf van Afrika naar Amerika waren gebracht. Ze leerden daar over het christendom en zongen de liederen met Afrikaanse ritmes op de plantages.

Ik zag een oproep voor het kerstgospelkoor van re:connect en ik was meteen enthousiast! Ik houd echt van Black Gospel en dan onder professionele begeleiding van Eveline Leijdekkers nummers instuderen van o.a. Kirk Franklin en Whitney Houston, dit was mijn kans! Het leek net alsof ze mijn Spotify-afspeellijsten hadden bekeken, want veel nummers had ik ook als favoriet ;-) De wekelijkse repetities van 2,5 uur waren best intensief, maar ik kreeg er ook veel energie van. Heerlijk al die harmonieën en ervoor zorgen dat het echt lekker en ‘gospel’ klinkt en swingt. En dan als hoogtepunt optreden in zo’n mooie zaal in de Philharmonie. Geweldig!” (Rebecca Wellner-Bol)

“Bij de kerstviering van re:connect in 2018 kondigde Gilbert aan dat er volgend jaar [2019] een kerstevent zou zijn met een gospelkoor, samengesteld uit mensen van de kerken binnen Geloven in de Stad en met mensen buiten de kerk. Mijn interesse was gelijk gewekt. Ik word zelf altijd erg geïnspireerd door mooie liederen en mee mogen doen in zo’n setting leek me erg leuk.
Na de zomer hebben mijn vrouw en ik ons opgegeven: zes avonden oefenen, een dag generale repetitie en op zondag 22 december twee keer een optreden in de kleine zaal van de Philharmonie voor 400 mensen. We zagen dat de mail veel gedeeld werd en we hoorden dat het aantal koorleden al mooi opliep. Alleen de mannensectie bleef behoorlijk achter. We ontvingen in de mail een link naar dropbox met alle liederen op mp3 voor alle partijen. De dirigente had er veel werk van gemaakt. Dat werd dus veel oefenen. In de auto en thuis hoorde je altijd wel één van de liederen. De eerste oefenavond, snel eten en samen op weg naar de oefenruimte. Na wat stemoefeningen gingen de koorleden op stemhoogte bij elkaar staan: 15 sopranen, 15 alten en 4 tenoren. Na wat geschuif (gelukkig wilden een paar vrouwen wel met de tenoren meezingen) konden we dan echt beginnen. Nou dat was wel pittig, ieder lied zijn eigen partijen, maar binnen een partij ook nog weer meerdere uitvoeringen per couplet. Als ongeschoolde zanger zakte de moed me wel een beetje in de schoenen. Na een aantal oefenavonden en wat extra zangles bij onze dirigent ging het al stuk beter. Wat klonk het gaaf en het gevoel dat we met zoveel verschillende mensen dit gingen neerzetten was geweldig. Na de zes oefenavonden moesten we klaar zijn voor de generale repetities, maar links en rechts waren er nog wel wat twijfels. De sopranen en tenoren besloten zelf nog een extra oefenavond in te lassen maar daarna waren ze echt klaar voor de generale repetitie! En ook dat werd een mooie dag. Samen met de band met vier supermuzikanten, het koor geheel in zwart gekleed en de toneelspelers hebben we het hele programma doorlopen. Nog wat afstemmen en bijschaven, maar nu waren we er klaar voor.

Zondag 22 december waren we allemaal al om 10.00 uur in de Philharmonie voor de soundcheck. Daarna was er een pauze en voor we het wisten stonden we achter het gordijn voor het eerste optreden van 17.00 uur. De zaal liep vol en daar gingen we. We hebben nog nooit zo enthousiast gezongen, alle energie en het resultaat van het vele oefenen kwam eruit en aan de reacties uit de zaal te horen klonk het geweldig. Ook het tweede optreden om 20.00 uur was volledig uitverkocht en daar voelden we dezelfde energie en opnieuw mooie reacties uit de zaal.
Wat was het gaaf om hieraan mee te mogen doen en wat voelden we ons ontzettend gezegend met dit prachtige resultaat. Na afloop kwamen er al veel aanmeldingen (ook van mannen!) om volgend jaar mee te willen doen. Ik heb er in elk geval nu al zin in.” (Robert Pascal)

(© foto’s: Joost de Zwart | Joel Vooijs)

[/column]

[column width=”2/5″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI