GNR Top1008 en Refo Top70

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Het jaar 2020 was een jaar waarin heel veel anders was. Maar er was toch een vertrouwde afsluiting van het jaar: de Top 2000 van NPO2. Hoewel vertrouwd, er was wel een nieuwe nummer 1. Roller Coaster van onze landgenoot Danny Vera (artiestennaam) wist de stemmers in het hart te raken. Het lied beschrijft het alledaagse leven dat, net als een achtbaan, op en neer gaat. Soms is dat leven leuk en soms heel verdrietig.
De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben dus impact gehad op de lijst. Ook het nummer Heroes van David Bowie belandde in de top 10. Hiermee werd een ode gebracht aan de helden in de zorg. Een ander nummer dat ons het afgelopen jaar bij bleef was You’ll Never Walk Alone van Gerry and The Pacemakers. Op 20 maart jl. draaiden 184 radiostations uit 32 landen op hetzelfde tijdstip dit nummer. Dit was bedoeld om iedereen die zo hard aan de bestrijding van corona werkte een hart onder de riem te steken. Enkele dagen later zongen ook zorgmedewerkers dit voor elkaar, omdat velen non-stop aan het werk waren om levens te redden.

Inmiddels is ook de Top 1008 van Groot Nieuws Radio een traditie geworden. In deze lijst staan uitsluitend christelijke nummers. Opnieuw staat het nummer You Say van Lauren Diagle op de eerste plek. Maar liefst een kwart van de stemmer had dit nummer op zijn of haar lijst staan. De tweede plaats wordt ingenomen door Jezus Overwinnaar in de uitvoering van Mozaiek Worship. De hoogste binnenkomer is The Blessing van Elevation Worship. Dit nieuwe lied kwam met een hoopvolle boodschap aan het begin van de coronacrisis als geroepen. Voor veel christenen is het een houvast in deze donkere tijd.  Een toekomst vol van hoop van Sela is de opvallendste stijger: van plaatst 828 naar plek 7. Ook dit lied wordt in crisistijd als een hoopvol lied gezien. De Top1008 dankt haar naam aan de frequentie waarop de lijst oorspronkelijk werd uitgezonden.

Nieuw is de Refo Top70. Deze lijst is ontstaan nadat enkele reformatorische twitteraars vinden dat er ‘een eigen top2000 voor osm moet komen’. (= ons soort mensen) Aangezien het psalmboek slechts 150 psalmen kent en enige gezangen moeten ze ook breder kijken, maar ‘opwekkingsliederen zijn niet welkom’. Uiteindelijk staat op de eerste plaats Wat de toekomst brenge moge, een lied dat ook in de bundel Opwekkingsliederen voorkomt. Na enkele psalmen staat het lied ‘t Jaar heeft haast zijn loop volbracht op de plek vijf.

Overigens zijn er van de traditionele Geneefse psalmen twee moderne varianten. Zo zijn in het project Psalmen voor Nu alle psalmen opnieuw vertaald en opnieuw op muziek gezet. Psalmen voor Nu is als de Bijbel in Gewone Taal: ‘niet super hip, wel eigentijds’. The Psalm Project bewerkt veel bekende psalmen tot hedendaagse composities en schrijft daarnaast eigen liederen doe op de psalmen ge├»nspireerd zijn.

Sinds Pinksteren 2013 bestaat er ook een Opwekking Top100.

Hier vind je de volledige Top2000, hier de Top1008 en hier de Top70.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI