[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
Voor de tweede keer is er de Maand van de Bijbel. Het thema is Houvast! Diverse uitgeverijen en organisaties slaan de handen ineen om een van de meest gelezen boeken ter wereld in de schijnwerpers te zetten. In deze periode worden diverse (online) lezingen en workshops georganiseerd om samen de Bijbel in te duiken, eruit te lezen en verhalen en ervaringen met elkaar te delen.
De Bijbel is al eeuwenlang een onophoudelijke en onvoorstelbaar rijke inspiratiebron voor talloos veel mensen en daarmee van onschatbare waarde. Maar tegelijkertijd kalft in ons land het gebruik van de Bijbel af. Naar schatting lezen ongeveer drie miljoen mensen erin. Dat is minder dan een op de vijf mensen.
En de Protestantse Kerk in Nederland voegde daar vorige week nog een somber perspectief aan toe: het afgelopen jaar was er een vertrekoverschot van relatief jonge kerkverlaters – niet alleen door corona. Hen zegt de kerk of de Bijbel niets meer. Ze hebben kennelijk onvoldoende mensen om zich heen die op aanstekelijke wijze voorleven dat voor hen de Bijbel wezenlijk verschil maakt. Eerde onderzoek van het Bijbelgenootschap wees uit dat een op de zes christenen de Bijbel zelfs ongelezen laat liggen.
Er wordt vaak gezegd dat de Bijbel wereldwijd het meest verkochte boek is. Maar gedrukt en verkocht worden is iets anders dan gelezen worden, en uitdrager worden van de boodschap ervan!
Het is de wens van de organisatoren (waaronder het Nederlands Bijbelgenootschap, EO en KRO-NCRV, en christelijke boekwinkels) dat door heel het land een vuur wordt aangewakkerd om te participeren en samen van de inspiratie te proeven en plezier te beleven met de Bijbel.
Er mag wel wat meer Bijbel gelezen worden, anders kan de secularisatie snel gaan, kopte het Nederlands Dagblad vorige week. “Persoonlijk bijbellezen versloft snel als je er geen vast patroon van maakt”, merken bisschop Gerard de Korte (RK) en dominee René de Reuver (PKN) bij de start van de Maand van de Bijbel op. Beiden hebben in de loop van hun leven een eigen leesritme gevonden en pleiten voor meer discipline.
“Bijbellezen, dat is niet even wat lezen om daarna de Bijbel weer dicht te doen; het is God ontmoeten, in gesprek zijn met God: vragen wat Hij bedoelt als Hij tot ons spreekt, vragen om Zijn zegen, en danken dat het zo fijn is om bij Hem te komen”, aldus de hoofdredacteur van de (HSV) Gespreksbijbel.
En ben je zelf nog geïnteresseerd in een nieuwe of andere Bijbel, kijk dan eens online bij de Bijbel-In.
Het maken van een bijbel bij Royal Jongbloed in Heerenveen gebeurt in verschillende stappen. Bekijk eens het kort filmpje hoe dat gebeurt.
[/column]
[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[/column]
Contact
Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579
Geloven in de Stad is een ANBI