Dichter bij Bach kun je niet komen

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Kenners weten wat  de componist Johann Sebastian Bach op zijn boekenplank had staan. Toen hij in 1750 overleed vond met een lijst met boeken uit zijn bibliotheek, maar daarop ontbrak zijn bijbel, zijn meest persoonlijke bezit. Twee eeuwen later bleek dat de ‘Calovii Schriften’ – die boven aan die lijst stonden – niets meer of minder omvatten dan Bachs persoonlijke bijbel. Deze ligt nu in de Lutherse universiteitsbibliotheek in St. Louis in Amerika.
Dit document was voor niemands ogen bestemd was, maar alleen voor Bach zelf. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Die zag buiten hemzelf wellicht alleen zijn vrouw Anna Magdalena.

De Bijbel was voor Bach geen boek voor de boekenplank of slechts een bron voor zijn muziek. Hij bestudeerde de Bijbel zorgvuldig, zette strepen onder zinnen, plaatste opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe. Bij opmerkingen moet je dan denken aan aantekeningen en ideeën over muziek en muziekinstrumenten.
In het werk van Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. Als componist was hij een Bijbeluitlegger van de eerste orde.

De Bachbijbel is nu al een aantal jaren verkrijgbaar als unieke facsimile-heruitgave. Dat betekent dat de heruitgave er tot in de details uitziet zoals het driedelige origineel. Via deze ‘kopie’ kun je kennismaken met de aantekeningen en opmerkingen die Bach in zijn Bijbel aanbracht. Er is op 2 april een speciaal programma met muziek, zang en tekst rond de Bachbijbel. Klik hier voor meer informatie. Maar je kunt de Bachbijbel ook al eerder bewonderen in de christelijke boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp.

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI