Eva, Sara, Hanna. Vrouwen van de wereld.

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Woensdag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een mooie aanleiding om eens een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld. 
Het Bijbels Museum en kunstenaar Caroline Waltman presenteren deze in samenwerking met Fotogalerie De Gang in Haarlem, Grote Houstraat 43.

In deze tentoonstelling geeft de kunstenaar Bijbelse vrouwen een gezicht. Ze portretteerde wereldse vrouwen in hun eigen habitat (natuurlijk woongebied) Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn, oudere vrouwen die Sara of Elisabet konden zijn, of twee zussen die Martha en Maria konden zijn. De portretfoto’s zijn afgewisseld met landschappen, stillevens en details die elkaar versterken. De verwijzingen die te maken hebben met religie zijn vooral indirect. Het is aan de kijker om daar een betekenis aan te geven. Overigens hebben de foto’s geen titel, maar alleen een nummer, zoals Bijbelverzen genummerd zijn.
Ook worden twee infographics (© Karen Sawrey) gepresenteerd waarin invloedrijke vrouwen uit de Bijbel in beeld gebracht worden inclusief een korte beschrijving.

Het Bijbels Museum heeft geen eigen locatie meer maar produceert sinds 2020 reizende tentoonstellingen – zoals nu in Haarlem – rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Tijdens de opening van de tentoonstelling hield Carolien Croon, directeur van het museum, een toespraak.
“Eva, Sara en Hanna. Vandaag vieren we de vrouwen uit de Bijbel. Grootmoeders, moeders, dochters. Zussen, tantes, nichten. Jong, oud en alles wat daar tussen zit. Zelfbewust en verlegen. Krachtig en kwetsbaar. Fel, slim, sluw. Zachtaardig en vrijgevig. Geduldig en vindingrijk. In staat moeilijkheden in het leven te overwinnen en van weinig iets te maken. Afkomstig uit verschillende landen en culturen. Met uiteenlopende wereldbeelden, achtergronden, kwaliteiten en maatschappelijke rollen. Want als we alle kwaliteiten en alle eigenschappen van al die Bijbelse vrouwen optellen, dan zien we alle vrouwen van de wereld.
Ten opzichte van de mannen zijn de vrouwen in de minderheid. In de Bijbel dan. Dat voelt nu, in onze tijd, als een disbalans. En niet eens alle vrouwen die in de Bijbel genoemd worden, hebben een eigen naam. Sommigen blijven anoniem, anderen worden aangeduid ten opzichte van een man: de vrouw van… Maar een aantal anderen heeft gelukkig wel een naam. En een belangrijke rol in een verhaal dat al eeuwenlang mensen wereldwijd inspireert. Denk aan de vele verschillende Maria’s, aan Elisabeth, Ester, Salomé, Hanna, Suzanna, Johanna en aan de Oudtestamentische Rebekka, Ruth en Esther, aan Sifra en Pua, aan Mirjam en Abigail. En al die vrouwen, of we hun naam nu kennen of niet, zijn te zien in de tentoonstelling. Wij zijn die vrouwen.”

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 april a.s. De openingstijden zijn zondag en maandag van 12  tot 17 uur en dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur. Entree is gratis. En vooraf of na afloop kun je nog terecht bij De Wereld van Jansje, lunchgelegenheid en cadeauwinkel).

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI