5 mei Bevrijdingsdag – Het beste moet nog komen

[column width=”2/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Met eigen ogen zul je een koning in al zijn schoonheid aanschouwen, weldra zul je een land zien dat zich uitstrekt tot in de verte. (Jesaja 33:17)

Vandaag is het Bevrijdingsdag. We vieren de vrijheid. We leven in een vrij land en daar danken we God voor. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting (in Europa) en de Japanse bezetting (in Azië). Te gelijker tijd staan staan we ook stil bij het feit hoe kostbaar vrijheid is maar ook hoe kwetsbaar. Dagelijks strijden mensen voor hun vrijheid maar sterven er ook mensen door gewapende conflicten. We staan daarom ook stil bij mensen die niet in vrijheid leven. Dit jaar in het bijzonder bij de inwoners van en vluchtelingen uit Oekraïne. We moeten ons echter hierbij bewust zijn dat het nu een andere tijd en een andere strijd is.

Maar wat is dan echte vrijheid? Wat vertelt de Bijbel ons hierover?
Vanuit de Bijbel leren we dat leven in slavernij het tegenovergestelde van leven in vrijheid is. Een slaaf is gebonden, maar door Jezus’ offer kunnen we vrij van zonde en oordeel leven. Een leven in de nabijheid van en in relatie met God. Door het aanvaarden van Jezus’ offer zijn wij vrij in Gods ogen. Maar leven wij ook vrij? Ervaren we de vrijheid van Jezus in ons leven, of zijn er toch blokkades en belemmeringen die ons onvrij maken? Iedereen mag immers leven vanuit het geloof dat je in Jezus meer dan overwinnaar bent, dat je niet bang hoeft te zijn omdat God altijd bij je is. Jezus heeft ons met Zijn kostbaar bloed vrijgekocht waardoor iedereen in absolute vrijheid mag leven.

Terug naar de profeet Jesaja. God belooft dat Hij zijn macht zal laten zien. Dan zal het volk bevrijd worden van angst, van onderdrukking, afgoderij en onrecht. God komt met vuur, dat verbrandt wat niet goed is. Dat vuur is angstaanjagend, maar is tegelijkertijd een teken van Gods aanwezigheid. Zoals een vuurkolom in de woestijn voor het volk van Israël uit ging toen het uit slavernij was vrijgekocht, zo is het eeuwig brandende vuur aanwezig op de berg Sion, de plek waar God woont. Vuur is dus zowel vernietigend als hoopgevend.
Dat laatste geldt ook voor het Bevrijdingsvuur, het nationale symbool voor de bevrijding en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Luister vandaag op een rustig moment naar het lied ‘Eens‘ van de band Lev. Een lied over de heerlijke toekomst die ons te wachten staat. Eens zal er vrede zijn, maar tot die tijd hebben wij met de gebrokenheid in de wereld te maken. Het leven op aarde is niet altijd makkelijk en soms zelfs heel zwaar. Maar wij hoeven niet alleen te strijden want God is met ons. Hij is aan onze zijde totdat we mogen genieten van de hemelse vrede en heerlijkheid. 

[/column]

[column width=”1/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

[/column]

Agenda

Deel dit bericht

Contact

Gedempte Oude Gracht 138
2011 GX Haarlem

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bankrekening: NL48 INGB 0655 0985 50
Kamer van Koophandel: 34300579

Geloven in de Stad is een ANBI