Geloven in de Stad en klimaatverandering

De afgelopen periode hebben we binnen Geloven in de Stad gesprekken gevoerd hoe we omgaan met onze verantwoordelijk voor de schepping en klimaatverandering. Daarvoor waren twee directe aanleidingen.

Allereerst het laatste rapport van het wetenschappelijke panel IPCC van de UN, waarin o.m. staat “De klimaatverandering die de mens veroorzaakt leidt wereldwijd tot ontwrichting van de natuur en heeft een grote invloed op het leven van miljarden mensen.(citaat uit De Volkskrant van 28 februari 2022 over dat rapport)
Tegelijkertijd bespraken we het verslag van een onderzoek waar over Missie Nederland rapporteerde (Jongerenonderzoek) waaruit bleek dat 80% van de kerkelijke jongeren zich grote zorgen maakt over klimaatverandering. Voor onze jongeren in onze kerken is dit vaak een veel belangrijker onderwerp dan voor oudere generaties.

Beide punten riepen bij Geloven in de Stad de vraag op wat wij vanuit onze rol hieraan kunnen bijdragen. We willen graag de Kerk van Haarlem inspireren en ondersteunen om ook met deze uitdaging bezig te gaan en samen met de jongeren te kijken hoe wij onze verantwoordelijkheid vorm kunnen geven. Niet om meteen opnieuw het wiel uit te vinden, maar wel bewustzijn te creëren én feitelijk bij te dragen.
We hebben daarom besloten om in de activiteiten die we vanuit Geloven in de Stad organiseren zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken.

In de praktijk betekent dit dat we een paar lijnen volgen:

  • bij activiteiten die we zelf organiseren gebruiken we zo min mogelijk wegwerp en plastic materialen;
  • bij activiteiten die we zelf organiseren kijken we naar de bereikbaarheid met het openbaar vervoer;
  • bij activiteiten op ons kantoor bieden we fair trade koffie en thee aan;
  • bij activiteiten die we zelf organiseren bieden we bij maaltijden altijd een vegetarische optie aan en maken we zoveel mogelijk bewuste keuzes met betrekking tot lokaal fruit, fair trade chocolade en andere etenswaren.

Het zijn kleine stappen, maar hopelijk inspireert het jullie om dit goede voorbeeld te volgen en om met tips en ideeën te komen.

Ten slotte nog een paar tips voor iedereen die meer verantwoordelijkheid wil nemen met betrekking tot het klimaat:

  1. Rijd groen(er): ga met de trein, bus of fiets naar werk en school/college of carpool waar mogelijk.
  2. Beperk verre vliegreizen, reis waar mogelijk per internationale trein of kijk waar je kunt compenseren.
  3. Probeer zo vers mogelijk te eten, minder vlees en misschien zelfs wel één dag of helemaal plantaardig. Het voedingscentrum adviseert maximaal 300 gram vlees per week te eten, wat staat voor twee keer vlees per week. Er zijn tegenwoordig ook veel lekkere vegetarische vleesvervangers en recepten.
  4. Let op voedselverspilling. Koop bijvoorbeeld met een boodschappenlijstje je boodschappen in, vries wat overblijft in in of eet het de volgende dag als lunch.
  5. Isoleren van de woning is zeker met huidige – sterk stijgende – energieprijzen een goede keuze. Je kunt ook gebruik maken van groene stroom of een warmtepomp of bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren.
  6. Naast het scheiden van afval (gft, glas, papier en plastic) zijn het kopen van tweede hands kleren en meubels goede mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens in de sociale tweedehandswinkel van Woord & Daad in Molenwijk.

Niet makkelijk om te doen? Overstappen op duurzamere keuzes kan even wennen zijn, maar het is het meer dan waard!

duurzaamheid

Nederlands Bijbelgenootschap en inspiratie voor een groene levensstijl

‘Groene’ thema’s als klimaat en biodiversiteit houden veel kerkgangers bezig. Daarom komt het NBG in het najaar van 2022 met het programma Bijbel en duurzaamheid. Het biedt inspiratie voor een groene levensstijl aan de hand van een inspirerend boekje voor de kerkgangers.
Groene thema’s passen goed bij vieringen rond Franciscus (Werelddierendag 4 oktober), Michazondag (16 oktober) en Dankdag voor gewas en arbeid (2 of 6 november). Hiervoor komt dan een Bijbelleesplan, kring- en kindermateriaal.